Når afkast lokker

Man skal ikke lade sig lokke af kortsigtede afkast, for sidste års vindere kan meget vel være taberne i år

Sten Blindkilde 06/12/2004
Facebook Twitter LinkedIn

December er juletid, men det er også den tid, da mange danskere benytter sig af muligheden for inden årets afslutning at indbetale lidt ekstra på pensionsopsparingen. Og måske lader de lige fingeren glide nedover afkastene for i år for at lade sig inspirere til, hvor pengene skal placeres.

Men det kan være en farlig leg, for som man ynder at sige det i den finansielle sektor, så er ”historiske afkast er ingen garanti for fremtidens.” Og det er værd at huske.

Historien har nemlig lært os, at det, der det ene år har givet fantastiske afkast, måske falder i et dybt hul det næste år. Eksemplet er næppe mere slående, end hvis man kigger på IT-fondene, som i 1999 i snit steg med 140 pct. i Europa, men året efter faldt de mere 30 pct., og nedturen fortsatte med endnu større styrke i 2001 og 2002.

Men man kan også kigge nærmere på afkastene i 2003. Det samme billede tegner sig nemlig for flere af de bedste fonde fra sidste år.

2003 var som helhed et ganske glimrende år for de fleste fonde herhjemme, og i snit hentede de danske fonde et afkast hjem på mere end 15 pct. Sidste år var der 54 fonde, som præsterede et afkast over 30 pct. Mere end 20 af disse kunne prale med plusser over 40 pct., og hele otte fonde lagde mere end 50 pct. til i værdi.

Det var typisk de risikable aktiefonde i de nye markeder – Latinamerika, Asien og Central- og Østeuropa – som klarede sig bedst, da den positive stemning endelig vendte tilbage til aktierne. Og så selvfølgelig de danske aktier, der også viste flotte plusser sidste år.


Store forskelle

Heldigvis har flertallet af dem igen plusser på kontoen, men enkelte af dem har taget et dyk nedad. Værst er det gået for BankInvests to fonde med fokus på Thailand. Det thailandske aktiemarked har som helhed ikke haft et godt år, og derfor er de to fonde, som i 2003 gav de bedste afkast af alle – med cirka 80 pct. i plus – ved udgangen af november gået tilbage med 16 pct. Thailand er i år blandt andet påvirket negativt af politisk uro på grund af et voldeligt oprør, og samtidig er inflationen gået i vejret, mens renten er blevet hævet.

En anden af sidste års vindere var Jyske Invest Kinesiske Aktier. Kina var et af de varmeste markeder sidste år, og alle medier skrev stolpe op og ned om de fantastiske udsigter, kinesiske aktier havde. I år satte frygten for overophedning ind og en hård økonomisk landing. Derfor er den flotte stigning i 2003 for Jyske Invest Kinesiske Aktier på 75 pct. i år blevet afløst af et minus på cirka 5 pct.

Andre fonde, som trods positive afkast hidtil i år, er langt fra de tal, som kunne fremvises ved udgangen af 2003 er blandt andet fonde, som fokuserer på Latinamerika, Rusland, Fjernøsten og endelig IT-fondene, som i snit klarede plusser på mere end 25 pct., men i år typisk har tabt 5 pct.

Det er interessant at konstatere, at sidste års vindere i høj grad var risikable fonde, og det er ofte tilfældet, hvis man fokuserer på relativt korte afkastperioder.

De bedste fonde i 2003
Fondnavn Morningstar Kategori™ ÅTD 2003 Morningstar Rating™
BankInv.Thailand Akt. Asien ex. Japan - Aktier -16,8% 81,7%
BankInv. Thailand PAL Asien ex. Japan - Aktier -16,8% 78,8%
SKAGEN Kon-Tiki Globale Nye Markeder - Aktier 32,6% 76,2% -
Jyske Invest Kinesiske Aktier Asien ex. Japan - Aktier -5,8% 76,1% -
Sparinvest DK Provinsbanker Finans - Aktier 30,0% 68,8%
Sydinvest Latinamerika Latinamerika - Aktier 16,6% 58,5%
Sydinvest Fjernøsten Asien ex. Japan - Aktier 15,5% 57,7%
Sydinvest e-Business Tech Media Tele - Aktier 4,4% 52,6%
BankInv.Latinamerika PAL Latinamerika - Aktier 23,5% 48,5% -
Merchant Invest Fokus Danske Aktier Danmark - Aktier 27,0% 46,5%



Dæmpet 2004

I det hele taget er 2004 et mere afdæmpet end sidste år. I snit har fondene herhjemme lavet plusser på 7 pct. heldigvis stadig i positivt territorium - men hele 52 individuelle fonde har haft en negativ udvikling. Til sammenligning oplevede kun otte fonde negative afkast i 2003.

Det er først og fremmest fonde med fokus på IT-aktier, biotek-aktier og asiatiske aktier, som er gået tilbage, men også fonde med kraftig eksponering til dollaren – heriblandt mange globale fonde - er blevet ramt af dollarens svækkelse.

Eneste klare forlængelse af sidste års resultater finder man i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’, der med et gennemsnitligt plus på 25 pct. frem til udgangen af november ikke er langt fra resultatet på cirka 34 pct. sidste år.

Det er især de fonde, som fokuserer på de mindste selskaber på Københavns Fondsbørs, der har klaret sig godt i år - blandt andet på grund af opkøb, afnoteringer og tilbagekøb af egne aktier i dette segment.

Den positive udvikling for danske aktier ventes af mange eksperter at fortsætte, men man skal næppe vente de samme høje afkast år efter år.

Det er nemlig også ofte sådan, at de investeringsuniverser, der klarer sig godt på kort sigt, er meget risikable eller eksempelvis står over for en afkølingsperiode. Det kunne man konstatere med IT-boblen, man ser det nu i Kina og måske står danske aktier for tur?

Det er derfor vigtigt, at man ikke falder for lemming-effekten og blindt hopper med på de fonde, der netop har klaret sig bedst den seneste tid, for der er ingen garanti for, at historien gentager sig. Tværtimod er risikoen den, at hvis noget stiger kraftigt, så er det også blevet dyrt.


Porteføljeskabelse

Gynger, karruseller og rutsjebaner. Det er de finansielle markeder i en nøddeskal. Der kan tabes meget, og der kan vindes meget. Og det kan gå meget stærkt. Derfor er det vigtigt, at man som privat investor konstruerer en portefølje af sin opsparing eller pension på en sådan måde, at risikoen for tab ikke er større, end man kan tåle.

Derfor er det vigtigt ikke at lade sig lokke, men derimod at gennemgå en forsvarlig og fornuftig proces til skabelse af en samlet portefølje, og at man holder sig til den proces, når man løbende skal rebalancere sine investeringer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser