Forvirrede forvaltere – venter Bush sejr

Et flertal af fondshusene i Europa håber på en sejr til demokraten John Kerry i tirsdags præsidentvalg i USA, men flertallet venter også, at den siddende præsident George Bush vinder

Sten Blindkilde 01/11/2004
Facebook Twitter LinkedIn

I USA deler de to præsidentkandidater, præsident George W. Bush fra republikanerne, og demokraten John Kerry, vælgerne i næsten to lige store blokke. Og det samme gælder faktisk de professionelle investorer.

De europæiske fondshuse foretrækker således demokraternes kandidat, John F. Kerry, som vinder af det amerikanske præsidentvalg, med en ganske snæver margin. Det viser svarene i Morningstars seneste European Fund Trend-rundspørge til de største fondshuse i Europa.

Svarene er dog tilsyneladende ikke helt fri af de svarenes egne politiske holdninger for trods håbet om en sejr til Kerry, er der flere, som tror på en positiv effekt på de amerikanske aktier af en Bush-sejr end af en Kerry-sejr.

Det er med en relativt smal margin, at fondshusene foretrækker Kerry frem for Bush. Således svarer 54 pct., at de som investorer foretrækker Kerry, mens 46 pct. helst ser Bush som vinder.

Omvendt er det 38 pct., som ser en Bush-sejr som positivt for de amerikanske aktier, mens kun 4 pct. spår en negativ effekt af samme. For en Kerry-sejr gælder, at 17 pct. venter en positiv effekt, mens næsten en fjerdedel, 23 pct., ser en Kerry-sejr som negativt for de amerikanske aktier.


Kan have konsekvenser

Valget mellem Bush og Kerry kan også få store politiske, økonomiske konsekvenser. Bush har gennemført store skattelettelser for at stimulere den amerikanske økonomi, mens Kerry ønsker at rulle nogle af disse tilbage, og i højere grad tøjle det amerikanske underskud. Den fortsatte udvikling af situationen i Irak har samtidig stor indflydelse på stemningen på markedet og på olieprisen, der for øjeblikket om noget driver investorernes humør op og ned.

Hvem, man foretrækker, er dog en ting, en anden er forventningen, og realiteterne er ifølge fondshusene en anden sag, for i sidste ende er forventningen blandt de store kapitalforvaltere i Europa nemlig den, at George W. Bush trækker sig ud af valget som sejrherre og dermed sikrer sig fire år mere på posten som verdens mest magtfulde mand. Mere end totredjedel af de adspurgte fondshuse mener nemlig, at bush vinder valget på tirsdag.

Der er dog flere, som peger på, at valgets udfald på længere sigt ikke har den store betydning, for som et af de europæiske fondshuse kommenterer, så skal det amerikanske underskud lukkes, uanset hvem, der vinder.


Oliens himmelflugt

Præsidentvalget er et medie-event uden lige, og det påvirker også aktiemarkederne – især her på kort sigt. Men spørgsmålet, hvad der venter os, når røgen fra vinderens fyrværkeri har lagt sig? Her peger de europæiske investeringsforeninger på, at netop olieprisen fremadrettet vil have den største effekt på den globale økonomi.

Mere end halvdelen, 57 pct., peger på olieprisen som det vigtigste tema, mens blot cirka 15 pct. peger på henholdsvis den svage dollar – forårsaget af de store amerikanske underskud – og udviklingen i Kina som vækstlokomotiv.

Olieprisen er i år kravlet op i rekordhøjder til mere end 50 dollar pr. tønde råolie. Den dyre olie rammer virksomhederne på omkostningerne og forbrugerne på varmebudgettet og på benzinpriserne, og derfor har det en negativ effekt på økonomiens vækst og dermed også på aktierne og på renten.


Positive på aktier

Derfor er det interessant at se, hvilken vej fondshusene ser prisen gå. Her lyder meldingen, at cirka halvdelen ser olieprisen i samme niveau – mellem 40 og 60 dollar pr. tønde – om et år, mens cirka 40 pct. venter, at olieprisen er faldet til et niveau mellem 20 og 40 dollar pr. tønde.

Trods al usikkerheden foretrækkes aktierne stadig. Langt de fleste fondshuse i Europa tror fortsat på stigende aktiekurser det næste års tid. Næsten 60 pct. ser en fremgang mellem 5 og 10 pct. på de globale aktier, mens godt 20 pct. tror fremgangen bliver endnu større.

Fondshusene tror således mere på aktierne end på obligationerne, hvilket understreges af, at 60 pct. af de europæiske foreninger pegede på korte og dermed mere defensive obligationer som bedre end lange det kommende år.

Europa og Japan er fortsat de mest foretrukne aktieregioner, da henholdsvis 29 pct. og 24 pct. af fondshusene pegede på de to regioner som de bedste de næste 12 måneder.

Omvendt er USA ikke i kridthuset, da 58 pct. mener, at de amerikanske aktier vil klare sig dårligere end nogen anden region. Ifølge beregninger foretaget af Morningstars aktieanalytikere i USA er de amerikanske aktier ikke blot påvirket af megen usikkerhed, politisk såvel som økonomisk, men også overvurderede med 8 pct.

Morningstars European Fund Trends havde i oktober deltagelse af 52 af de største fondshuse og deres asset managere i de europæiske lande. Fondshusene havde i snit mere end 430 mia. kr. under forvaltning.

Læs hele Morningstar European Fund Trends (på engelsk).

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser