Svært i amerikanske aktier

De amerikanske aktier har i år ikke kunnet følge med markederne i Europa og i Japan

Sten Blindkilde 27/10/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Amerikanske aktier har været blandt de største skuffelser for de private investorer i år. Siden starten af januar er det kun tre ud af samtlige Morningstar Kategorier™, som har haft negative afkast, og udviklingen i de amerikanske selskabers kurser har en finger med i spillet i alle tilfælde.

Mens fonde, som eksempelvis fokuserer på danske aktier i snit er steget med 20 pct. i år, så er fondene i ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ typisk faldet med godt 1 pct., og gennem den seneste måned er fondene i kategorien typisk bakket med 4,3 pct.

Mens fonde, som eksempelvis fokuserer på danske aktier i snit er steget med 20 pct. i år, så er fondene i ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ typisk faldet med godt 1 pct., og gennem den seneste måned er fondene i kategorien typisk bakket med 4,3 pct.


Lave forventninger

Men hvorfor ser det så kedeligt ud for de amerikanske aktier i år, når nu de fleste andre markeder generelt har haft stigninger? Forsigtighed og skuffede forventninger er svaret.

Mange investorer har siddet ude på sidelinien i de senere måneder forud for præsidentvalget i USA i november og ventet på at stemmerne er blevet talt op, inden de vil satse på aktierne. Samtidig har udsigterne for den amerikanske økonomi været noget blandede.

På den positive side har inflationen vist sig at være end mindre trussel, trods de tårnhøje oliepriser, og jobvæksten er tilsyneladende vendt tilbage. Den amerikanske centralbank har samtidig gennem året løftet sin toneangivende rente i små, afmålte portioner, senest både i august og september, og dermed sikret sig, at båden ikke har gynget for meget for investorerne.

Men bekymringen for, om opsvinget i USA kan fastholdes har holdt markedet tilbage, og i tredje kvartal fik de tanker næring af nedjusteringer fra kendte og stabile navne som Coca-Cola og Colgate-Palmolive, og navne som Coca-Cola, PepsiCo og det store medicinalselskab Merck faldt også. Samme negative trend har desuden ramt store teknologi-navne som Intel og Cisco, der faktisk findes i porteføljerne i mere end halvdelen af alle fondene i Morningstar Kategorien™ ’Nordamerika Large Cap – Aktier’.


Rabat på kvalitet

Den halvkedelige udvikling i de amerikanske aktier er blevet fulgt af en anden mere interessant udvikling.

Ifølge Morningstars analytikere i USA er de amerikanske aktier som sådan stadig overvurderede – altså handlet op til et niveau, som ikke er retfærdiggjort af deres kvaliteter. Morningstar i USA har næsten 80 aktieanalytikere, som dækker op mod 1400 af de vigtigste selskaber, og for de aktier gælder, at de netop nu i snit handles til en kurs, som er 5 pct. over det man kalder fair value.

Det forunderlige er dog, at det faktisk er de risikable selskaber, som er mest overvurderede. Selskaber med en lav forretningsrisiko handles typisk lidt under fair value, mens selskaber med en høj risiko typisk er mellem 10 og 15 pct. overvurderede. På samme måde er aktierne på Nasdaq cirka 10 pct. overvurderede.

- Det kan undre, at investorerne er parate til at betale mere for selskaber af en lav kvalitet, og mindre for selskaber med høj kvalitet og sikkerhed, skriver Pat Dorsey, chefen for Morningstars aktieanalyse i en kommentar.

At de amerikanske aktier generelt er overvurderede, og at investorerne tilsyneladende har sat sig tungest i de mere risikable aktier, øger risikoen for en nedtur i markedet, hvis risikovilligheden blandt investorerne daler yderligere, eksempelvis på grund af øget politisk usikkerhed, atter stigende oliepriser eller geopolitiske spændinger.


Blandede forventninger

Generelt er forventningerne til de amerikanske aktier dæmpede og blandet med en del skepsis. I Morningstars seneste European Funds Trends for september pegede langt de fleste af de europæiske fondshuse - 54 pct. - på, at de amerikanske aktier vil klare sig ringest af alle de store aktieregioner, og i en rundspørge foretaget af investeringsbanken Merrill Lynch var de fleste globale porteføljemanagere enige om, at udsigten for erhvervslivets indtjening er mindst favorabel i USA.

Ikke alle er dog negative og en del amerikanske porteføljemanagere ser optimistisk på den kommende tid. En afklaring af den politiske situation med præsidentvalget i november kan skabe ro, samtidig med at regnskaberne for tredje kvartal, der indtil nu har vist sig som positive, kan løfte markedet, den høje oliepris, som dæmper væksten, kan falde, og endelig er der fortsat rimelig vækst i den amerikanske økonomi.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser