Fra årsskiftet slår ATP dørene op for Folkebørsen, hvor mere end 3,3 mio. danskere selv via Internettet kan placere deres midler fra indbetalingerne til SP-ordningen.
ATP har på Folkebørsen blandt andet valgt at anvende en række af Morningstars mange Internet-baserede investeringsværktøjer tilpasset for at hjælpe alle til at investere opsparingen på et gennemsigtigt, forståeligt og trygt grundlag.
Nybegynderne bliver derfor taget ved hånden og på pædagogisk vis guidet gennem investeringsprocessen, mens de mere øvede kan fordybe sig yderligere, og de rigtig dygtige investorer kan gå solo.
Resultatet er en professionel proces for porteføljeskabelse, som er gjort tilgængelig, forståelig og skræddersyet til den enkelte, individuelle investor – uden at det bliver for svært, og uden at trygheden går fløjten.
Investeringsguide
Har man ikke lyst eller tid til at investere selv, kan man altså fortsat overlade det til ATP’s professionelle hænder (atpValg). Men vil man engagere sig mere (medValg), har man brug for de informationer, de værktøjer og den vejledning, som via Internettet stilles til rådighed på Folkebørsen.
En investeringsguide hjælper medValgs-investorer med at finde frem til deres egen risikoprofil - via seks enkle spørgsmål – og på den baggrund til, hvordan opsparingen kan placeres i aktier og i obligationer. Guiden giver også hjælp til at fordele investeringerne på de forskellige typer af aktie- og obligationskategorier. Derefter vælger man selv, de enkelte fonde, som pengene skal placeres i.
Denne del af investeringsprocessen er typisk en af de største udfordringer for private investorer og pensionsopsparer, for hvordan ved man lige præcis hvor meget, man skal placere i aktier og i obligationer, og i den ene type fond frem for den anden?
Selvvælgerne
Nogle af danskerne, som skal anvende Folkebørsen, har måske lyst til at gøre det hele selv og anvende selvValg. Er man den type, har man dog altid brug for informationer, oplysninger og beregninger.
Derfor har Folkebørsen – tilgængeligt for alle investorerne – valgt at stille en lang række værktøjer og beregninger til rådighed – blandt andet relevante afkast for de enkelte fonde, beregninger af risikoen og masser af oplysninger om omkostningerne. Der er dog også mange yderligere forædlede informationer og værktøjer blandt andet Morningstar Rating™, atpRating, X-Ray™ og de mere avancerede nøgletal til eksperterne.
Morningstar Rating™
Morningstar Rating™ beregnes for fondene i konkurrence med ensartede fonde. Altså eksempelvis fonde, som investerer i danske aktier, mod andre fonde, som gør det samme. Ratingen tildeler fondene stjerner med fem røde stjerner til de bedste på baggrund af, hvordan de har klaret sig gennem de seneste tre år målt på tre meget vigtige forhold, afkastet, risikoen og efter omkostningerne.
De røde stjerner er meget anvendelige til at skabe et hurtigt og fornuftigt overblik over, hvordan fondene i en kategori har klaret sig, og på den baggrund kan man hurtigt udse sig de mest interessante fonde, som man kan gå yderligere i dybden med.
Gennemlysning
atpRating er ATP’s egen bedømmelse af omkostningsniveauerne i de enkelte fonde. De fleste analyser viser, at omkostningsniveauet har stor betydning for, hvordan afkastene i fondene bliver. Derfor er atpRating en relevant hjælp til hurtigt at få et overblik over, hvilke fonde, der i forhold til sine konkurrenter er billige, og hvilke, der er dyre.
For hver fond er der også alle de analytiske tal omkring dens investeringer i aktier eller obligationer. Har fonden placeret alle sine penge i nordamerikanske aktier, i IT-aktier eller står alle pengene i obligationer udstedt af landene i Sydamerika? Morningstars Style Box™, der med en enkelt prik signalerer investeringsstilen og dermed også risiko-niveauet for porteføljen i både aktiefonde og obligationsfonde, er selvfølgelig også med.
Desuden er der på Folkebørsen et porteføljeanalysesystem, hvori man kan simulere sine investeringer, inden man træffer et bindende valg. Samtidig kan man anvende X-Ray™ funktionen, som gennemlyser den samlede portefølje af fonde, således at man uanset, om man har valgt at placere sine midler i en, fire eller otte fonde, kan se, hvordan den samlede investering ser ud.
Med de mange værktøjer, som stilles til rådighed vil flere måske på den baggrund udvikle sig fra nybegyndere til selvstændige investorer med kundskaber og viden. Som en sidegevinst vil det måske over tid løfte investeringskulturen i Danmark.