Japan og Danmark bedst

Fonde med fokus på danske aktier og små og mellemstore japanske selskaber har stadig klaret sig bedst i år

Sten Blindkilde 06/09/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Danske aktier hører fortsat til blandt de bedste i år, når man kigger på fondenes afkast. Kun de japanske aktier kan blande sig i topstriden. Til gengæld er IT-aktierne blandt de ringeste, og det kan skræmme. Beregninger foretaget af Morningstar i USA peger dog snarere på, at IT-aktierne vil træde vande end falde yderligere.

De bedste fonde har siden årets start været de fonde, som fokuserer på små og mellemstore japanske selskaber, eller som fokuserer på danske aktier.

Fondene i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’ er i snit steget med 14,9 pct. i år. Det gør ’Danmark – Aktier’ til den næstbedste kategori ud af mere end 90 forskellige investeringsuniverser, men det rækker kun til at være cirka halvt så godt, som det bedste investeringsunivers, ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’, der i snit har opnået et afkast på 27,3 pct. i år.


De bedste i år

På den baggrund er det ikke overraskende at finde Schroder Japanese Smaller Cos. (PAL), en japansk aktiefond, på toppen af afkasttabellen for perioden fra årets start og frem til og med den 31. august.

Schroder Japanese Smaller Cos. (PAL) har i perioden oplevet et plus på intet mindre end 28,4 pct. De næste placeringer udgøres af Merchant Invest Danske Small Cap Aktier på en andenplads med 22,8 pct. og Alfred Berg Danmark som den tredjebedste fond siden årets start med et plus på 22,5 pct.

På listen blandt de 20 bedste fonde indtil nu i år er de danske aktier og de japanske aktier stærkt dominerende. Faktisk har 17 af de 20 fonde fokus på et af de to investeringsuniverser, mens de resterende fonde er to defensive globale value-fonde fra Sparinvest Value aktier og Nielsen Global Value og Merchant Invest Europæiske Ejendomme.

Baggrunden for de japanske aktiers optur skal findes i en positiv udvikling i den japanske økonomi, stærke regnskaber fra de japanske selskaber, og endelig fordi aktierne på børsen i Tokyo anses for relativt billige. For de danske aktiers vedkommende gælder, at de danske selskaber generelt har tegnet sig for positive nyheder, og samtidigt anses de danske aktier i et internationalt perspektiv for billige.


Østeuropa

De østeuropæiske aktiefonde hører også til blandt de bedre. Især i august klarede de sig flot med en stigning på i snit 4,2 pct. for de danske fonde i Morningstar Kategorien™, mens kategorien som helhed er steget med 14,2 pct. siden årsskiftet.

Det var især de russiske aktier, som steg i august, da der faldt lidt ro over Yukos-sagaen, og da spekulationer om at det amerikanske olieselskab Conoco-Phillips vil overtage statens andel af Ruslands største olieselskab, Lukoil.

Bedste fond i august blev på den baggrund Alfred Berg Rusland, som steg med 6,2 pct., mens Danske Invest HøjrenteLande og Danske Invest Østeuropa fulgte lige efter med plusser på 5,7 pct.

Top 20 - ÅTD (31. august)
Fondnavn Morningstar Kategori™ ÅTD August Morningstar Rating™
Schroder Japanese Smaller Cos. (PAL) Japan Mid/Small Cap - Aktier 28,40% -1,10% 4
Merchant Invest Danske Small Cap Aktier Danmark - Aktier 22,80% -0,50% 4
Alfred Berg Danmark Danmark - Aktier 22,50% 0,70% 5
BankInv.Dk Small Cap Akt. Danmark - Aktier 22,10% -0,60% 4
Dexia Invest Danske Small Cap Aktier Danmark - Aktier 21,60% 0,10% 5
ValueInvest Japan Japan Mid/Small Cap - Aktier 21,40% -3,30% 4
BankInv.Dk Small Cap PAL Danmark - Aktier 21,40% -0,60% 4
Nielsen Global Value Globale Mid/Small Cap - Aktier 18,90% -2,10% -
Merchant Invest Europæiske Ejendomme Fast Ejendom - Aktier 18,30% 2,90% 3
SEBinvest Afdeling 7 Danske Aktier Danmark - Aktier 17,70% -0,20% 5
Alm. Brand Invest Danske Aktier Danmark - Aktier 15,80% 1,70% 3
Sparindex Afd. 8 Japan Value Index Japan Large Cap - Aktier 15,70% 0,00% 4
Nykredit Invest Danske aktier Danmark - Aktier 15,70% 1,70% -
Sparinvest Value aktier Globale Mid/Small Cap - Aktier 15,20% -1,10% 5
Nordea Invest Danmark Danmark - Aktier 15,00% 1,90% 3
BG Invest Danmark Danmark - Aktier 14,80% 0,90% 3
Jyske Invest Danske Aktier Danmark - Aktier 14,80% 1,00% 3
Nykredit Portefølje Danske Aktier (PAL) Danmark - Aktier 14,80% 2,00% -
Danske Invest Engros Fokus Danske Aktier Danmark - Aktier 14,70% 1,50% 4
Midtinvest 7 Danmark Danmark - Aktier 14,40% 1,40% 4

IT-nedtur

Men ikke alle fonde er i plus. Især er IT-fondene i Morningstar Kategorien™ ’Tech Media Tele – Aktier’ ramt af en nedtur. Fondene i kategorien har på europæisk plan i snit tabt 10 pct. siden årets start. Ved udgangen af august kom 11 ud af de 20 ringeste fonde målt på afkastet fra ’Tech media Tele – Aktier’.

Nedturen for IT-aktierne skyldes først og fremmest den økonomiske usikkerhed i USA, den manglende jobskabelse, risikoen for en hård landing i Kina og de stigende oliepriser, som har ramt fremstillingssektoren inden for IT.

Stemningen omkring IT-aktierne er derfor dalet, og mange investorer med lav risiko-tolerance har forladt sektoren igen. Samtidig er der mange analytikere og professionelle investorer, som har peget på, at IT-aktierne på Nasdaq, verdens største børs for teknologi-aktier, er overvurderede, og flere hedge fonde spekulerer ligefrem i yderligere kursfald.

Beregninger fra Morningstar i USA viser dog, at selskaberne på Nasdaq tilsyneladende er retfærdigt prissatte, og selv om der derfor kan forekommer udsving på kortere sigt, så står IT-aktierne ikke over for nye, store kursfald.

Morningstars tal, baseret på individuel analyse af pengestrømmen – såkaldt DCF-analyse - i de 100 største selskaber på Nasdaq, viser således, at aktierne er cirka 5 pct. overvurderede. Og faktisk er de 10 største og mest toneangivende aktier som Microsoft, Cisco Systems, Intel og Dell faktisk kun overvurderet på børsen med 2,7 pct.


Høj risiko

Står beregningerne til troende er lige nu måske ikke det bedste tidspunkt at købe IT-fonde på, men med en retfærdig prissætning burde det heller ikke være bydende nødvendigt at sælge.

Som investor skal man dog tage med, at risikoen ikke bliver meget højere end i fondene i ’Tech Media Tele – Aktier’.

Målt på standardafvigelsen, det vil sige hvor meget afkastene har svinget, gennem de seneste tre år, har ’Tech Media Tele – Aktier’ uden konkurrence været den mest risikable kategori og eksempelvis oplevet dobbelt så store udsving som ’Sundhed – Aktier’ – en anden populær kategori med fonde, som fokuserer på medicinalselskaber og biotekselskaber.

Så har man ikke nerverne eller råd til at opleve yderligere fald, så bør man placere opsparingen i andre, mere sikre fonde.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser