Asien håber på blød landing i Kina

Efter kursfaldet i slutningen af april har Asienfondene bevæget sig sidelæns. Frygten øges for, at det lave forbrug i USA vil medføre en hård landing i Kina

Jonas Lindmark 03/09/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Siden årsskiftet er MSCI Kina faldet med 6,8 pct., og MSCI Indien er faldet 8,9 pct. Nedgangen begyndte i slutningen af april, da Kinas regering vedtog en række tiltag for at bremse den økonomiske vækst, samtidigt med at frygten for stigende amerikanske renter meldte sig.

Udviklingen står i kontrast til sidste år, da aktiemarkederne i Asien var blandt de bedste med hensyn til afkast.


Meget afhænger af Kina

I gennem de sidste par år er de mindre lande i Asien i stigende grad blevet afhængige af de høje vækstrater i Kina. På den ene side har handlen med Kina givet nye muligheder. På den anden side er konkurrencen fra de ekstremt lavt betalte kinesiske arbejdere blevet hårdere. Desuden har øget efterspørgsel fra Kina drevet priserne op på mange typer råvarer – alt lige fra stål til olie.

Årsagen til at regeringen i Kina vedtog de kraftige tiltag i foråret var, at der var tydeligere tegn på overophedning i den kinesiske økonomi, som kunne have medført en ejendomsboble og en ukontrollabel inflation. Opstramningen ser ud til at have virket. Forbrugerpriserne er ganske vist fortsat opadgående, (steget 5 pct. det seneste år), men stigningstakten i både bankudlån, industriproduktionen og udenrigshandlen er aftaget.

Det ubesvarede spørgsmål er, om det lykkes at gennemføre en blød landing (en opbremsning, men med fortsat vækst), eller om effekten af opstramning bliver så kraftigt, at landets økonomi får en hård landing.


Svagt forbrug i USA

I løbet af sommeren er risikoen for en hård landing blevet øget på grund af USA’s svage vækst i andet kvartal. Den primære bekymring er, at motoren i den amerikanske økonomi gennem de sidste par år, det private forbrug, har tabt pusten. Væksten i andet kvartal var den mindste siden 1995.

Den høje oliepris spiller en stor rolle, både direkte fordi amerikanerne får mindre penge til forbrug, men også indirekte da de øgede benzinpriser gør folk urolige, og i sidste ende medfører øget privat opsparing.

Spørgsmålet er om nedgangen i andet kvartal er tilfældig. Pessimisterne mener, at opsparingen er for lav i USA, og at engangseffekterne fra skattelettelserne og de rekordlave renter nu har klinget af. Effekten af et mindre forbrug i USA vil blive stor for Asien, specielt Kina, fordi mange af de kinesiske selskaber udelukkende fokuserer på eksport til de amerikanske forbrugere.


Svært at finjustere væksten

Det er svært for den kinesiske regering at finjustere væksten. I løbet af 2003 blev væksten for voldsom og landets import blev øget med 40 pct. Målet er at skabe en balance mellem antallet af arbejdspladser og tilgangen til øvrige ressourcer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser