IT- aktier i bund

IT-aktierne hører til blandt de hårdest ramte i år. De fleste professionelle investorer har samtidig en negativ holdning til sektoren, men måske er de for pessimistiske

Sten Blindkilde 23/08/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Efter den store nedtur for IT-aktierne, som strakte sig fra 2000 til 2002, var sidste år en kærkommen positiv afløsning. Glæden var dog kort, for 2004 har indtil nu ikke været et godt år for IT-aktierne.

Mange venter desuden, at den negative tendens fortsætter. I en større rundspørge foretaget af investeringsbanken Merrill Lynch viste teknologi-sektoren sig at være blandt de mindst populære hos de globale porteføljeforvaltere.

På europæisk plan har Morningstar Kategorien™ ’Tech Media Tele – Aktier’ ellers i forvejen været det ringeste af alle investeringsuniverser med et gennemsnitligt minus på 11,8 pct. IT-fondene har på den baggrund oplevet et fald, der har været næsten tre gange større end den næstdårligste kategori.


Højt at flyve

Afkasttabellen for i år er derfor ganske trist læsning, hvis man som privat investor har placeret en del af opsparingen eller pensionen i teknologi-fondene. De i alt 14 fonde i Morningstar Kategorien™ ’Tech Media Tele – Aktier’ herhjemme kan alle sammen findes på listen over de 25 dårligste fonde siden årsskiftet.

I snit har de tabt næsten 14 pct., mens de mest uheldige investorer har tabt 18,6 pct. Bedst af de 14 fonde har BankInv.Teknologi Akt. og BankInv.Teknologi PAL været med minusser på blot 7,9 og 8,4 pct.

Alt i alt har teknologi-fondene oplevet gedigne minusser, men IT-aktierne hører også til blandt de allermest risikable og mest svingende. Det illustreres på glimrende vis af de afkast, som Morningstar har kunnet måle for fondene i ’Tech Media Tele – Aktier’ gennem de seneste år.

I 1999 steg den gennemsnitlige teknologi-fond således med mere end 140 pct. Året efter kom nedturen med et minus på næsten 30 pct. Faldet var lidt større i 2001, og i 2002 faldt fondene i ’Tech Media Tele – Aktier’ med næsten 50 pct., inden de igen i 2003 oplevede lidt fremgang.




Økonomisk usikkerhed

De negative afkast i år skyldes først og fremmest usikkerhed omkring økonomien i USA, økonomien i Kina og de høje oliepriser.

- Det startede egentlig ganske positivt for IT-aktierne i år. Gennem 2003 var sektoren båret frem af forventningerne til det amerikanske opsving. Man talte dog meget om det såkaldte jobløse opsving. I starten af i år viste jobtallene fornuftig vækst, og derfor troede investorerne på et godt gammeldags opsving, forklarer Klaus Ingemann Nielsen, seniorporteføljemanager hos BankInvest med ansvar for foreningens to teknologi-fonde.

Den positive stemning blev dog ifølge Ingemann afløst af usikkerhed henover foråret. De stigende oliepriser har ramt industriproduktionen med øgede omkostninger, og samtidig har de seneste måneders jobrapporter fra USA vist, at der ikke bliver skabt nye jobs i den amerikanske økonomi.

Risikoen for, at Kinas fremstormende økonomi overopheder og får en såkaldt hård landing, har også ramt aktiemarkederne, selv om de kinesiske myndigheder er i færd med at dæmpe væksten i landet, hvilket rammer den globale økonomi på væksten.

- Der er altså risiko for en opbremsning i væksten, og det rammer de cykliske aktier og især IT-aktierne hårdt, vurderer porteføljeforvalteren fra BankInvest.

Den økonomiske usikkerhed har altså været hovedårsagen til nedturen for IT-sektoren i år, men det er af samme grund, at de to BankInvest-fonde har klaret sig blandt de bedste indtil nu i år.

Ifølge Ingemann Nielsen har det nemlig været en del af strategien at vælge nicheselskaber, der i mindre grad er afhængige af den overordnede økonomiske udvikling og i højere grad af selskabernes egne resultater. På den måde har BankInvest haft en mere defensiv sammensætning end konkurrenterne.


For sure?

Og økonomien står fortsat i centrum i den kommende tid. Der er dog meget usikkerhed, og udviklingen vil ifølge forvalteren fra BankInvest være ekstremt afhængig af, af om det amerikanske opsving er et ”ægte” opsving.

Klaus Ingemann Nielsen forventer dog fortsat vækst i den amerikanske økonomi og venter også at jobskabelsen igen vil komme i gang. Samtidig er han fortrøstningsfuld omkring den kinesiske økonomi og forudser en blød landing, mens han tror, at oliepriserne vil komme ned fra de høje niveauer.

- Sker alt dette, så er aktierne faktisk billige, især IT-aktierne, og så kan aktierne både generelt og inden for IT-sektoren samlet set slutte 2004 i positivt territorium, vurderer han.

Risikoen er dog, at tingene ikke arter sig, eller at der først sker en afklaring af forholdene en gang næste år, og i så tilfælde vil fondene i ’Tech Media Tele – Aktier’ fortsat lide i et surt marked.

- Vi har været nervøse for økonomien, og derfor har vi haft den relativt mere defensive eksponering i vore teknologi-fonde, men nu er det i vore øjne markedet, som er for negativt, selv om vi da er mindre optimistiske, end vi var i starten af året.

Uanset hvilke forventninger man som privat investor har, skal man dog være forsigtig med at placere for meget af opsparingen eller pensionen i IT-fondene. Det viser erfaringerne med de seneste års afkast klart, men Morningstars beregninger viser også, at Morningstar Kategorien™ ’Tech Media Tele – Aktier’ klart har været den mest svingende og dermed mest risikable af alle investeringsuniverser de seneste tre og fem år.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser