Amerikanske marked i venteposition

Pæne regnskaber var ikke nok til at flytte det amerikanske marked, der nu afventer de kommende beskæftigelsestal samt resultatet af det forestående præsidentvalg

Niels Pærregaard 03/08/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Det amerikanske marked er stort set uændret i den seneste måned trods en lang række pæne regnskaber, men tilsvarende høje forventninger samt en række andre faktorer har resulteret i den svage udvikling.

De amerikanske aktier har således givet et afkast på kun 0,6 pct. i den forløbne måned frem til 2. august (målt på MSCI Nordamerika i danske kroner). Afkastet er dog bedre end de globale aktier, der har givet et negativt afkast på minus 0,2 pct.

De danske fonde i Morningstar Kategorien™ ’Nordamerika Large Cap - Aktier’ leverede i den forløbne måned et gennemsnitligt afkast på minus 1 pct. Sparindex Afd. 2 US Value Index har været bedst med et afkast på 1,4 pct.

Baggrunden for, at de danske fonde har opnået ringere afkast i perioden end markedet skyldes, at de danske fonde generelt har haft en overvægt i IT-sektoren.


Uændret trods pæne regnskaber

En lang række amerikanske selskaber har i den sidste måned leveret pæne regnskaber, men alligevel er markedet kun steget marginalt.

- Det amerikanske aktiemarkeds svage performance skyldes, at selvom regnskaberne har været rigtig gode, så har forventningerne været tilsvarende store. Dertil kommer den negative indvirkning fra den høje oliepris, frygten for terror, de stigende renter samt det forestående præsidentvalg, vurderer Lars Eriksen, porteføljemanager for Nordea Invest med ansvar for amerikanske aktier.

Det er primært IT-aktierne, som har trukket det amerikanske indeks ned, mens flere af de største selskaber, såsom General Electric, Microsoft og Exxon har ellers leveret flotte kursstigninger i perioden.

- Når det samlede indeks stort set er uændret, til trods for at en række af de største selskaber har præsteret pæne stigninger, så siger det noget om, at visse selskaber i IT-sektoren er faldet markant. Ikke mindst når man tager i betragtning, at det største IT-selskab, Microsoft, er steget cirka 10 pct. i løbet af den seneste måned, fortæller Lars Eriksen.


Beskæftigelsestal og valg

I den kommende tid vil det primært være den amerikanske økonomi og præsidentvalget, der vil præge det amerikanske marked.

- Vi vil specielt holde øje med de nye amerikanske beskæftigelsestal, der er den bedste indikator for den amerikanske økonomi i øjeblikket. Det bedste for aktiemarkedet ville være, hvis trenden fra foråret forsatte, da tallene viste en solid vækst i antallet af beskæftigede. Det hører dog med til historien, at bliver beskæftigelsestallene for gode, så kan de tolkes som en overophedning af økonomien, der kan føre til, at den amerikanske centralbank sætter fart på rentestigningerne, udtaler porteføljeforvalteren fra Nordea Invest.

Svage beskæftigelsestal fra juni sluttede dog umiddelbart forårets positive trend. Markedsdeltagerne venter derfor i spænding på juli-tallene, som offentliggøres fredag, og som skal vise om juni var en enlig svale, eller om opsvinget er aftagende.

Præsidentvalget har også betydning for kursdannelsen på det amerikanske marked i den kommende periode. Baggrunden er, at der opstår usikkerhed omkring hvilken politik der skal føres i USA efter valget, og hvis det er noget investorer ikke kan lide, så er det usikkerhed. Derfor forventer Lars Eriksen, at det amerikanske marked vil ligge sidelæns i perioden frem til valgdagen den 2. november.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser