Obligationer: Usikkert i nye markeder

Stigende renter skaber usikkerhed omkring obligationerne fra landene i de nye markeder, men fundamentalt set er landene nu i bedre form

Sten Blindkilde 17/06/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Obligationer fra de nye markeder har været blandt de bedste investeringer i gennem de senere år. På længere sigt er der faktisk kun få rivaler. Det til trods er det et risikabelt investeringsunivers, hvilket de private investorer senest fik at føle i april, da frygt for stigende renter i USA sendte kursen på obligationer i de nye markeder kraftigt ned.

Udsigten er stadig til stigende renter og dermed fortsat usikkerhed, men ikke desto mindre ser porteføljemanagerne positivt på Morningstar Kategorien™ ’Nye Markeder – Obligationer’ på længere sigt på grund af fundamentale forbedringer.


Flotte afkast

Gennem de seneste fem år (ved udgangen af maj) har fondene i Europa i Morningstar Kategorien™ ’Nye Markeder – Obligationer’ præsteret et afkast på 62,5 pct. Det er det næstbedste af alle kategorier – kun overgået af ’Central- og Østeuropa – Aktier’, der har opnået et afkast på 102,1 pct. – på baggrund af den samlet set store fremgang, som russiske aktier har haft i perioden.

På ti års sigt har fondene i Europa ’Nye Markeder – Obligationer’ opnået et totalt afkast på 174,7 pct., og det er kun overgået af tre andre kategorier – fondene i ’Nordamerika Mid/Small Cap – Aktier’, ’Sundhed – Aktier’ og ’Sverige Large Cap – Aktier’.

Fremgangen over den tiårige periode er egentlig ganske imponerende, fordi den er sket med ind til flere kriser under bæltet. I 1994 var det tequila-krisen i Mexico, i 1997 var der krisen i Asien, i 1998 var der den russiske krise – rublen styrtdykkede og landet stoppede afdragene på udlandsgælden - og senest har der været kriserne i Argentina og Brasilien.


kriserne kan genfindes som de største fald i afkastudviklingen


Kriserne har dog hver gang ført en langsigtet positiv udvikling med sig.

- Hver gang har der været en devaluering af valutaen, et stop for gældsafdragelsen og senere er der blevet indført reformer, hvilket på lang sigt har gavnet investeringsuniverset, forklarede Mike Conelius, chefporteføljemanager for nye markeder hos T. Rowe Price i Blatimore på et seminar i denne uge.


Få store kriser tilbage

Netop reformerne, som Mexico, Rusland, Asien og Brasilien har været igennem, har skabt fundament for sundere økonomier. Ligesom konvergensen for de nye lande i EU op til medlemskabet også har betydet en bedring i de nye landes økonomier de seneste år – til glæde for investorerne i obligationer fra de lande. En udvikling, som ventes gentaget på lidt længere sigt af den næste generation af EU-lande, Makedonien, Moldavien, Bosnien og Serbien.

Derfor er der ikke så mange potentielle kriser tilbage blandt de store lande – netop Mexico, Brasilien og Rusland udgør tilsammen mere end 50 pct. af universet - i de nye markeder, fordi de gamle ”rønner” er blevet saneret.

Gennem 2003 var afkastet for den gennemsnitlige fond i Morningstar Kategorien™ ’Nye Markeder – Obligationer’ på blot 5,6 pct. på grund af dollarens fald over for den danske krone. Målt i dollar, som flertallet af obligationerne udstedes i, var afkastet dog på hele 26,7 pct. Reformer og bedring i økonomierne på grund af det globale opsving og stigende råvarepriser, som især mange nye markeder lever af at eksportere, samt den høje oliepris var med til at sende kurserne op på obligationer i de nye markeder. Samtidig kom kurserne på eksempelvis brasilianske obligationer fra et meget lavt niveau efter usikkerheden i 2002.


Stigende renter

I år er udviklingen dog gået den anden vej efter et par gode måneder i starten af året. Frygten for stigende renter i USA satte i særdeleshed ind i april, og det fik især mange amerikanske investorer til at afvikle deres investeringer i de nye markeder. Hidtil kunne de låne billigt i USA og placere til en højere rente i eksempelvis Brasilien, men med udsigt til stigende renter er den handel mindre attraktiv, og udsalget af obligationer i de nye markeder sendte kurserne kraftigt ned. Den generelle usikkerhed betyder også, at mange investorer søger ”sikker havn” i netop det amerikanske obligationsmarked.

Fondene i ’Nye Markeder – Obligationer’ har således indtil nu i år tabt næsten 3 pct. – målt i dollar – mens udviklingen i danske kroner har været næsten helt flad, og på kortere og mellemlang sigt er der stadig udsigt til, at renterne skal op.

- På den baggrund er vi mere forsigtige. Vi forventer, at spreadet vil udvide sig med 0,5 til 1 pct.point, men når det sker, kan det igen være en god mulighed for at købe op, vurderede Mike Conelius fra T. Rowe Price.

Med spreadet forstås forskellen på renten mellem amerikanske statslån og på obligationer fra de nye markeder. Udvides spreadet vil det alt andet lige betyde, at kurserne på nye markeders obligationer vil falde relativt til amerikanske statslån.

Der er altså fortsat udsigt til usikkerhed, og de private investorer bør trods den fundamentale fremgang blandt de vigtigste økonomier i de nye markeder fortsat se på investeringsuniverset med en god portion forsigtighed. Som obligationsunivers er det ganske risikabelt, hvilket illustreres af en standardafvigelse (et populært risiko mål – læs mere om risiko her) over tre år på næsten 10 pct. for Morningstar Kategorien™ ’Nye Markeder – Obligationer’, hvilket placerer det som den næstmest risikable obligationskategori af alle.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser