Den amerikanske centralbank, Federal Reserve (FED), har ved længe fastholdt sin rente på rekordlave 1 pct., men nu er det mere og mere sandsynligt, at banken vil hæve renterne senere på året.
Ved sit seneste møde ændrede FED dog sin såkaldte ”bias”, bankens fremadrettede syn. Banken mener således, at man nu i afmålte trin kan fjerne stimulansen, den lave rente, fra økonomien.
De europæiske fondshuse er dog splittede på spørgsmålet om, hvornår en renteforhøjelse vil komme. Knap en tredjedel, 30 pct., troede i Morningstars European Fund Trends for april, at en forhøjelse vil ske til august, mens 16 pct. spåede en stigning allerede i juni. Resten pegede på, at forhøjelsen vil ske senere end august.
En af vanskelighederne for FED vil blive at time renteforhøjelserne så de ikke slår det økonomiske opsving i USA i stykker. På samme måde holder centralbanken, økonomerne og kommentatorerne øje med prisen på råolie, der har nærmet sig 40 dollar per tønde, hvilket er det højeste niveau siden oktober 1998. Risikoen er nemlig, at høje oliepriser kan påvirke opsvinget negativt.
Udsving og dollareffekt
Aktiekurserne ligger siden årets start egentlig ganske tæt på nytårets niveau, selv om der i den mellemliggende periode har været store udsving. S&P 500-indekset er siden årets start faldet med knap 1,5 pct. Til gengæld har selskaberne i Dow Jones-indekset og aktierne på Nasdaq tabt mere med minusser på henholdsvis 4,2 pct. og 3,6 pct. – alle tal målt i dollar.
Fondene herhjemme med fokus på amerikanske aktier har dog klaret sig bedre end det – blandt andet på grund af en positiv valutaeffekt på knap 6 pct. Således er fondene i Morningstar Kategorien™ ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ steget med 4,5 pct. i snit, mens fondene i ’Nordamerika Mid/Small Cap – Aktier’ kan fremvise et gennemsnitligt afkast på 5,7 pct. siden årets start.
Performance i de forskellige sektorer har i USA været meget varierede. Energi og konsumentvarer har klaret sig bedst med plusser over 5 pct., mens blandet IT har trukket de brede indeks ned.
Vækstforventninger
Den amerikanske økonomi voksede med 4,2 pct. i første kvartal, hvilket var mindre end ventet af økonomerne. Samtidig var målingerne af forbrugertilliden blandede. I april faldt målingen fra University of Michigan, mens forbrugertillids-indekset fra the Conference Board steg.
Den seneste ”Beige Book”, en anekdotisk samling af økonomiske data fra de 12 distrikter under den amerikanske centralbank, viste øget økonomisk aktivitet over hele landet i perioden fra midten af februar til starten af april.
- Væksten var bredt funderet, da detailsalget steg mærkbart, mens produktionen, mine-, energi-, turist- og service-sektoren alle oplevede vækst, hed det i Beige Book.
Kommentatorerne i USA har dog modstridende synspunkter i relation til udsigten for de amerikanske aktier. I de kommende måneder vil USA stå over for en strøm af økonomiske, politiske og finansielle usikkerheder. Disse inkluderer blandt andet stigende renter, præsidentvalg, krigen i Irak og potentiel terrorisme. Alt sammen ventes at påvirke udviklingen på de amerikanske aktier, og tilmed en kommende succes eller fiasko for Google’s snarlige børsnotering kan få effekt.
Denne kommentar er skrevet af Phoepe Davison, der er analytiker hos Morningstar i London.