Tror ikke på obligationer

De europæiske fondshuse foretrækker aktier og undervægter oibligationerne lige nu. Udsigten til stigende renter og dermed faldende obligationskurser er årsagen

Sten Blindkilde 05/05/2004
Facebook Twitter LinkedIn

De europæiske investeringsforeninger ser negativt på obligationsinvesteringerne og undervægter dem i deres balancerede porteføljer, som består af både aktier og obligationer.

Mere end 75 pct. af de europæiske fondshuse har således en overvægt på aktier0, fremgår det af Morningstars seneste European Fund Trends, mens kun 7 pct. tilsyneladende har mest tiltro til obligationerne.

Ifølge svarene, som Morningstar har fået ind fra fondshusene, er der en tro på, at indtjeningsvæksten i selskaberne støtter de nuværende kursniveauer på aktier på trods af udsigten til stigende renter i fremtiden.

Det viser sig også, at 82 pct. af fondshusene har en kortere varighed på deres obligationsinvesteringer i dag end normalt, og netop dette er en indikation af, at man frygter rentestigninger, som rammer de lange obligationer hårdest.


Hvornår sker det

Hvornår renteforhøjelserne sætter ind, er fondshusene dog ikke helt enige i. Kun de færreste – 2 pct. - havde troet på en forhøjelse fra den amerikanske centralbank, FED, tirsdag, hvilket da heller ikke skete, men 30 pct. peger på styrelsesmødet den 10. august, mens 52 pct. tror det bliver senere.

De fleste er dog enige i, at renteforhøjelser vil komme i USA, men spørgsmålet om hvornår er ikke det eneste, der hersker uenighed om. Flertallet tror dog, at når først FED tager fat på renteforhøjelserne, så vil der ske en stigning i den korte udlånsrente på mellem 1 og 2 pct. i løbet af det første år. Netop dette er måske en af årsagerne til forsigtigheden på obligationer, da stigende renter vil ramme kursudviklingen negativt.

Derudover er der 18 pct. af fondshusene i Europa, som tror, at rentestigningerne vil ligge mellem 0,5 og 1 pct., mens andre 18 pct. tror på stigninger mellem 2 og 3 pct.


Europas renter

Det er dog ikke kun den amerikanske rente, som er i fokus. Også Europas renteniveau er til debat. Men økonomien i Europa halter – især de store lande i euroland, Tyskland og Frankrig, har problemer. Og det er formentlig årsagen til, at de færreste tror på foreløbige rentestigninger i Europa. Således svarer 84 pct. af fondshusene i Europa, at ECB’s korte rente vil være uændret de næste seks måneder.


Japan i kridthuset

Generelt slår fondshusene en optimistisk tone an. Tilliden til aktier er højest blandt aktivklasserne.

Næsten totredjedele af de adspurgte venter en stigning i de globale aktier det kommende års tid på mellem 5 og 10 pct., og samtidig ser de professionelle med de mest positive øjne på vækst-aktierne. Næsten halvdelen favoriserer de konjunkturfølsomme selskaber, mens 45 pct. er neutrale. Kun 10 pct. foretrækker værdi-selskaberne og deres defensive karakteristika. Large Cap er også ind. 52 pct. foretrækker de store selskaber, mens blot 14 pct. har en hang til Small Cap.

Japan er for første gang i rundspørgens levetid den region, som foretrækkes af flest fondshuse. 40 pct. ser Japan som den bedste region de kommende 12 måneder mod 36 pct. i marts. Dermed overhales det øvrige Asien, der ellers gennem lang tid har været den mest foretrukne region, men i april var det blot 23 pct., der så det sådan, mod 42 pct. i marts.

Energi, telekommunikation og media er de tre mest foretrukne sektorer, mens forsyning klart er den sektor, som foreninger ser som den ringeste. 37 pct. mener, at forsyning vil klare sig dårligst de næste 12 måneder.

Morningstars European Fund Trends havde i april deltagelse af 60 fondshuse fra hele Europa. I snit udbyder de 89 fonde og administrerer 53 mia. euro – svarende til næsten 400 mia. kr.

Fra Danmark deltog Nordea Invest, Danske Invest, BankInvest, Sydinvest og Jyske Invest.

Læs hele European Fund Trends (på engelsk).

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser