Vækst, inflation og renter

Udsigten til stigende lange renter kan betyde kursfald på obligationer, mens renteforhøjelser også kan ramme aktiemarkedet

Sten Blindkilde 23/04/2004
Facebook Twitter LinkedIn

De finansielle markeder undergår en usikker periode trods grundlæggende optimisme og for tiden stigende aktiekurser i eksempelvis USA. Udsigten til inflation og stigende renter kan få negativ effekt på både aktierne og obligationerne.

Siden årets start er de globale aktier, målt ved MSCI Verden, steget med 4,9 pct. i danske kroner, mens det målt i dollar er steget med 2,5 pct.

Der er dog markeder, som er steget meget mere.

Eksempelvis er de fjernøstlige aktier steget cirka 10 pct. i dollar, mens de nye markeder i Østeuropa er steget med næsten 16 pct.


Økonomien på vej frem

Den globale økonomi er på vej frem. Senest har Den Internationale Valutafond meldt om dette og endda antydet, at økonomerne har det med at undervurdere fremgangen. IMF har selv netop opjusteret sit skøn for den globale vækst i år til 4,6 pct. fra tidligere 3,9 pct.

En skarp undtagelse er dog euroland, hvor det stadig halter kraftigt – især i de to største lande Tyskland og Frankrig.

I USA ser tingene mere lyse ud. I marts var der overraskende stor stigning i jobskabelsen, og væksten overrasker fortsat positivt. Til gengæld er inflationen i marts steget mere end ventet.

På den baggrund gødede Alan Greenspan, chefen for FED, den amerikanske centralbank, i denne uge jorden for amerikanske rentestigninger blandt andet ved at fortælle den amerikanske Kongres, at risikoen for deflation nu er forsvundet.


Stigende lange renter

Netop den stigende inflation i USA stiller et scenario med stigende lange renter op for den kommende tid. På den baggrund er der mange porteføljemanagere, der ser obligationerne som overvurderede i kurs lige nu.

I Merrill Lynchs månedlige rundspørge til porteføljemanagere i hele verden, var det 65 pct. af alle adspurgte obligationsmanagere, som svarede, at obligationerne er overvurderede. 75 pct. af aktiemanagerne havde samme holdning til obligationerne.

Med de udsigter, potentielt stigende renter og overvurderede obligationer, peger de fleste analytikere på korte obligationer, de mindst rentefølsomme, som de bedste valg af obligationer. Flere forvaltere af erhvervsobligationer har dog også peget på, at disse på grund af deres højere kupon-renter ofte ligeledes er relativt mindre rentefølsomme.


Påvirker aktierne

Stigende renter er også en trussel mod aktierne. Udsigten til en sandsynlig amerikansk renteforhøjelse er nok det, markederne fokuserer mest på. USA er verdens største økonomi og et lokomotiv for den globale vækst, og ved en renteforhøjelse i USA mindskes pengestrømmen ind i aktiemarkederne, samtidig med at selskabernes indtjening rammes på grund af højere renteudgifter og faldende salg.

USA, Japan og Euroland har alle haft rekordlave renter. I USA på for tiden 1 pct., i Japan nær nul og i Euroland på 2 pct. Men med væksten på vej – selv om Euroland halter efter og eksempelvis IMF peger på en mulig rentesænkning i Europa – så er flere og flere analytikere af den overbevisning, at de korte renter vil gå mod nord.


Positive på Japan

Scenariet har dog ikke ramt investorerne på humøret. I denne uge er eksempelvis de amerikanske aktier steget pænt under positive nyheder fra selskaberne med deres kvartalsrapporter og gode økonomiske data, der indikerer fortsat stærkt forbrug.

Og blandt porteføljeforvalterne i Merrill Lynchs undersøgelse peger et stort flertal på japanske aktier som en god investering. Aktierne i Japan anses for undervurderede, samtidig med at udsigten for indtjeningen i de japanske virksomheder anses for god. De japanske aktier har da også haft en forrygende start på 2004. MSCI Japan er steget med 18,6 pct., mens de små selskaber i Japan, målt ved MSCI Japan Small Cap, er steget med 28,4 pct.

De europæiske fonde i de to japanske Morningstar Kategorier™ ’Japan Large Cap – Aktier’ og ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’ har fulgt trop med stigninger på henholdsvis 18,4 pct. og 35,1 pct. i snit.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser