Euroens styrke rammer tilliden

Euroens styrke rammer fortsat eksporten og erhvervslivets tillid til fremtiden er dalet. På sit seneste møde i starten af marts fastholdt ECB sin rente

Sara Silano 11/03/2004
Facebook Twitter LinkedIn

De økonomiske indikatorer skuffede i februar, og de europæiske børser afspejlede dette. MSCI Euro viste stabilitet gennem måneden og steg 0,15 pct. (målt i euro). Siden årets start er indekset steget med 4,8 pct. Det toneangivende tyske DAX-indeks sluttede omkring 4000 – uden nævneværdig fremgang gennem måneden – mens CAC 40 i Frankrig steg 3 pct. I Milano vandt MIB 30-indekset 1,8 pct.

Det franske aktiemarked er steget den senere tid på grund af spekulationer om overtagelser og fusioner. Et af de mest vedvarende rygter var forlydender om et eventuelt bud fra Vodafone på Vivendi Universal, men der er også snak om, at France Telecom vil overtage hele Wanadoo., Internet-udbyderen, som teleselskabet allerede har en kontrollerende ejerandel i.

Foruden skuffende kvartalsregnskaber var DAX i Tyskland påvirket af gevinsthjemtagning på teknologi-selskaberne, men også en faldende tillid hos erhvervslivet vejede i den negative skål. Ifo-indekset, der hver måned måler erhvervslivets forventninger til fremtiden, faldt til 96,4 fra 97,5 i januar. Erhvervslivets tillid var ikke kun på retræte i Tyskland, men også i Holland, Belgien og Italien.

Ifølge George Radaelli, chefstrateg hos investeringsbanken Bsi, skyldes den tilbagevendende pessimisme den styrkelse euroen oplevede i starten af året i forhold til dollaren, hvilket rammer den europæiske eksport og vækst, selv om dollaren vandt noget tilbage i februar. Andre faktorer var manglen på fald i arbejdsløsheden i Frankrig og Tyskland, Eurolands to største økonomier.


Svag vækst

I 2003 voksede BNP i euroland med 0,4 pct., hvilket var en halvering af væksten på 0,8 pct. i 2002. Grækenland viste bedst vækst med 4,7 pct., mens Spaniens økonomi voksede med 2,4 pct. De store og toneangivende lande havde derimod mindre imponerende år med Tyskland, som rent faktisk havde en negativ vækst på 0,1 pct., som det ringeste, mens Frankrig og Italien oplevede minimale vækstrater på henholdsvis 0,1 og 0,3 pct. I England, som står uden for euroen, var væksten derimod på 2,3 pct.

Da den europæiske økonomi er stærkt knyttet til eksportens udvikling, er økonomien på vort kontinent sårbar over for udviklingen på valutamarkedet. Euroens styrkelse over for dollaren har øget presset på Den Europæiske Centralbank (ECB) for at sænke renterne, men banken har modstået det pres og fastholdt så sent som den 4. marts niveauet.

Og euroens styrkelse spås at fortsætte, da 42 pct. af de adspurgte fondshuse i Morningstars seneste European Fund Trends pegede på, at dollaren vil falde 5 pct. eller mere over for euroen de kommende 12 måneder.

Den økonomiske svaghed i Euroland afspejles i det nuværende marked.

- Aktiernes outperformance over for obligationer har været lig nul siden årsskiftet i Europa, og defensive aktier inden for forsyning og fødevareindustrien har klaret sig bedre end de cykliske aktier inden for IT og industrien, kommenterede Keith Wade, cheføkonom hos Schroders, for nyligt.

Denne kommentar er skrevet af Sara Silano, der er analytiker hos Morningstar i Italien.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser