Det er et klassisk dilemma. Når aktierne er steget kraftigt over en periode, så er spørgsmålet om man skal blive i markedet i håb endnu mere afkast, eller om man skal tage gevinsten hjem? Risikoen er, at man enten jagter fortidens afkast, eller at man går glip af fremtidens.
Det er et spørgsmål, som de private investorer med penge aktiefonde i Morningstar Kategorien™ i ’Tech Media Tele – Aktier’ formentlig lige nu brydes med.
Således er de europæiske fonde i ’Tech Media Tele – Aktier’ steget med 45 pct. siden bunden i marts 2003 – faktisk endnu mere hvis man fjerner dollarens fald fra ligningen, for så er fremgangen på 66,7 pct.
Fald i risikopræmier
Det er en gevaldig fremgang, som for mange private investorer sikkert vækker ubehagelige minder om dengang, da IT-boblen brast.
Risikoen for, at IT-aktierne igen er overvurderede, er således igen blevet et samtaleemne, men der er stadig gode og attraktive muligheder i sektoren, mener Klaus Ingemann, seniorporteføljemanager hos BankInvest. Han har ansvaret for BankInvests tre teknologi-fonde. Blandt andet BankInvest teknologi 2, der blandt de 15 IT-fonde herhjemme har opnået den bedste karakter i Morningstar Rating™ med fire stjerner.
- Vi har set, at risikopræmierne er røget langt ned, og derfor er IT-selskaberne steget kraftigt. Det er typisk de mest risikable aktier, som er steget mest, og som i dag er prissat på uattraktive niveauer. Men der er også en lang række selskaber, som er solide og stabile, og som endnu ikke har oplevet den samme optur, og blandt dem kan man finde mange attraktive muligheder, siger han.
Ingemann peger blandt andet på kendte navne som computerproducenten Dell, Microsoft og Vodafone, verdens største mobilselskab, der har oplevet større stigninger i indtjeningen end i aktiekursen det seneste år.
Høj prissætning
Nasdaq er siden bunden på aktiemarkederne i midten af marts 2003 steget med knap 60 pct., og niveauet for Nasdaq er i dag cirka samme sted som i slutningen af 2001, da aktierne i efteråret fik en kortvarig optur.
Det anerkendte økonomiske magasin, The Economist, foretog for nylig en analyse af prissætningen på Nasdaq-selskaberne. Ved at sammenligne indtjeningen i selskaberne med kurserne kunne The Economist måle, at investorerne for tiden betaler 36 kr. for hver gang selskaberne tjener en krone – en PE-værdi på 36.
- Det er et relativt højt niveau. Hvis man sammenligner med det generelle aktiemarked, som ligger på knap 20, så er det næsten dobbelt op, lyder det fra Klaus Ingemann, der fortsætter:
- Det er blandt andet de private investorer, som ligger og byder det generelle niveau op. De private investorer har det med at købe det, som er steget mest. Det er typisk de mest risikable selskaber, og det får en selvforstærkende effekt.
Positive tegn
Det til trods er BankInvests porteføljemanager positiv i sit udsyn. Han hæfter sig især ved, at opsvinget nu har godt fat i USA, ikke som i 2001, da forventningerne om opsving aldrig blev indfriet, hvilket blev fulgt af den dramatiske aktienedtur i første halvdel af 2002.
Et andet positivt forhold er, at langt de fleste IT-selskaber har været gennem hårde sparerunder for at skabe mere luft på bundlinien.
- Nu er der igen fokus på vækst i salget og i omsætningen, og på baggrund af besparelserne og effektiviseringer kan det medføre meget kraftig vækst i indtjeningen de nærmeste år på måske 100 til 150 pct. Men væksten kommer dog også fra et lavt niveau, vurderer Klaus Ingemann.
Langsigtet
Spørgsmålet om IT-aktierne er klar til mere fremgang eller er på vej ned, er ikke så ligeså let at svare på, som det er at stille.
- Jeg tror det var de færreste, der havde ventet, at Nasdaq-aktierne ville ligge så højt, som de allerede gør. I det hele taget er det et meget svingende marked, så vi prøver at være mere langsigtede ved at satse på de stabile og solide selskaber, og mindre, ukendte selskaber med god ledelse og gode produkter, forklarer Klaus Ingemann.
På kort sigt vil det uden tvivl være psykologien og stemningen, som vil styre kursudviklingen på Nasdaq. Især den økonomiske udvikling i USA, vil være toneangivende for stemningen blandt investorerne. Derfor kan fremgangen godt fortsætte en tid endnu. På lidt længere sigt vil regnskaberne fra selskaberne være afgørende. De skal demonstrere, at de kan indfrie investorernes forventninger på bundlinien i regnskaberne.
Som privat investor er det under alle omstændigheder vigtigt at huske på, at fondene i ’Tech Media Tele – Aktier’ hører til de mest risikable. Ligeså hurtigt som det går op, går det ned igen. Derfor bør man ikke sætte en alt for stor del af pensionen eller opsparingen i IT-fonde, for af alle typer af investeringsforeninger har IT-foreningerne været de mest risikable de seneste tre år.