Aktierne i Norden har haft endnu en positiv periode. Især de finske og de norske aktier har haft fart på. MSCI Finland er således den 4. marts steget med 27,4 pct., mens de norske aktier har vundet 18,6 pct.
Især i Norge synes kursernes fremgang uvirkelig. Den gennemsnitlige fond i ’Norge – Aktier’ er steget næsten 80 pct. på et år – selv om fondene i ’Danmark – Aktier’ dog ikke er langt bagefter med et plus på cirka 70 pct. De norske aktiers optur er uden konkurrence den bedste Morningstar Kategori™ siden bunden på de globale aktiemarkeder blev passeret den 12. marts sidste år.
Fonde med fokus på aktier i Norden, Morningstar Kategorien™ ’Norden – Aktier’, har dog haft et lidt mere modereret afkast – men stadig flot. Indtil nu i 2004 er det blevet til et plus på 13,4 pct. – og det er faktisk de danske aktier og de svenske aktier, der trods fremgang trækker Finland og Norge ned. Set henover det seneste år har ’Norden – Aktier’ præsteret et plus på 62,5 pct.
Jätterne
Fremgangen i Norge hidtil i år kan tilskrives god performance i nogle af de allerstørste norske virksomheder, så som Statoil, Hydro og Orkla. De to første har kronede dage med de høje energi-priser, mens Orkla netop i februar fik en stor pose penge for salget af sin andel af Carlsberg Breweries, men de norske vækstselskaber har også haft en fin tid.
Opturen i Norge har dog fået bekymrede miner frem hos de professionelle investorer, skriver Morningstars redaktør i Norge, Christian Klerck Nilssen. Prissætningen er blevet strammet, selv om den fortsat ligger under eksempelvis de amerikanske aktier, og i mandags var både Nordea og DnB (Den norske Bank) ude med anbefalinger om at undervægte norske aktier. Frygten er nemlig, at buen er blevet strammet for meget i denne omgang.
Op eller ned
I Sverige frygter man den samme situation. Indtil nu i år er MSCI Sverige steget med 14,3 pct., mens indekset gennem de seneste 12 måneder har lagt 67,2 pct. til i værdi. Morningstars redaktør i Sverige, Jonas Lindmark, hæfter sig ved, at de svenske aktier nu er på samme niveau som i november 2000, da de første tegn på den økonomiske nedtur kunne konstateres. Sammenlignet med dengang var IT-aktierne i Sverige dyrere end i dag, hvilket betyder, at de fleste andre aktier var billigere dengang end nu.
Med den højere prissætning på de svenske aktier, er de pessimistiske argumenter ifølge Lindmark nu, at aktierne har nået et urimeligt højt niveau, at kurserne indregner en urealistisk høj indtjeningsvækst, og at pladsen til skuffelser i dag er meget lille.
Der er dog også optimistiske argumenter, nemlig at den økonomiske fremgang vil fortsætte med stigende indtjening til følge, og at aktierne har et momentum på grund af tilstrømning af nye penge.
Et alternativ
I Danmark tilbydes de private investorer i alt 10 fonde med fokus på de nordiske aktier. Henover det seneste år, har Nordea Invest Nordic Small Cap skilt sig ud som den bedste med et afkast på 77,7 pct. Fonden er også den højest bedømte danske fond i kategorien ’Norden – Aktier’ med fire stjerner.
Kategorien kan tilbyde gode muligheder for de private investorer at inddrage andre markeder og andre typer af aktier i porteføljen sammenlignet med en fond, som fokuserer alene på danske aktier. Men man skal være opmærksom på, at danske aktier indgår i det nordiske univers, og man kan således risikere at ”købe dobbelt ind” i danske aktier. Samtidig skal man også holde for øje, at man typisk opnår endnu større diversifikation ved at købe en endnu bredere fond med fokus på eksempelvis europæiske eller globale aktier.
Christian Klerck Nilssen, redaktør for Morningstar i Norge, og Jonas Lindmark, redaktør for Morningstar i Sverige, bidrog begge til denne artikel.