Vi er i øjeblikket ved at undersøge nogle problemer, der påvirker adgangen til nogle artikler og sider på vores hjemmeside. Vi undskylder for ulejligheden og arbejder på at løse problemet så hurtigt som muligt.

Stille børser – opsving i gang

Det økonomiske opsving er undervejs både i euroland og globalt. ECB fastholdt i sidste uge sin rente, mens Bank of England løftede sin

Sara Silano 09/02/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Siden starten af 2004 er MSCI Euro steget med 3,54 pct. (i dollar). Det er dog de små lande, der har klaret sig bedst med plusser til Grækenland på 9 pct. og Finland med 15,7 pct. Frankrig og Tyskland, de to store markeder i euro-zonen, er oppe med henholdsvis 2,7 og 3 pct. – en stille, men positiv start på året.

Det står efterhånden klart, at den globale økonomi er i bedring. Det inkluderer også Tyskland, som ikke længere er i recession, da landets BNP steg med 0,2 pct. i tredje kvartal sidste år. På den anden side er der stadig problemer med den fortsat styrkede euro og med den højere rente i euroland i forhold til USA.

De europæiske aktiemarkeder har også været ramt af chok på grund af skandalen omkring Parmalat, den italienske fødevare- og mejerei-gigant. Det har også ramt banker involveret med Parmalat, men skandalen har heldigvis ikke spredt sig til et generelt pres på regionens aktiemarkeder, som man ellers så det i USA, da Enron-skandalen brød ud.

I januar var der også øget volatilitet i valutamarkedet, a euroen steg til 1,29 dollar i midten af måneden for senere at falde tilbage til 1,24 dollar op til EU-landenes finansministermøde, da der var frygt for, at ministrene ville gribe ind over for valutamarkederne.

Den Europæiske Centralbank (ECB) følger valutamarkedet, men ECB har hidtil valgt en vent-og-se holdning, På sit seneste måde i sidste uge valgte banken at fastholde sin rente på 2 pct. ECB meddelte samtidig, at den er optimistisk vedrørende eurolands økonomi, og at den regner med, at inflationen i regionen vil falde under 2 pct. i år. Kommentatorer venter blandt andet på den baggrund, at renteniveauet vil være uændret mindst frem til andet halvår 2004.

Erhvervslederne i euro-zonen er også optimistiske. Den seneste Ifo-opgørelse fra Tyskland viste for niende måned i træk fremgang i optimismen, mens den franske Insee-undersøgelse i januar indikerede bedre forventninger til fremtiden i erhvervslivet – syvende måned i træk - selv om eksportordren er bremset op på grund af euroens styrkelse. Ifølge henderson Global Investors, en engelsk investeringsbank, så er der tydelige tegn på, at ”det økonomiske opsving er ankommet til Europa.”

England er en anden historie. Porteføljeforvalterne venter, at England vil drage mindre fordel af opsvinget end andre lande, da pundet er meget stærkt. På den anden side oplevede væksten i fjerde kvartal 2003 en største fremgang i fire år med en BNP-stigning på 0,9 pct., mens detailsalget steg tilsvarende i december. På den baggrund hævede Bank of England i sidste uge renten med 0,25 pct.point til 4 pct.

Ifølge Morningstars European Fund Trends er fondshusene i Europa mindre og mindre pessimistiske i forhold til aktierne i Europa, og ifølge en rapport fra Union Investment, en investeringsbank, vil indtjening i Europa formentlig gå frem i 2004 på grund af øget salg frem for som i 2003 på grund af omkostningsbesparelser.

Endelig er prissætningen på flere og flere aktier blevet meget attraktiv.

- Europa er hjemsted for nogle af de bedste value-muligheder i den vestlige verden, noterede Adriaan de Mol van Otterloo, porteføljemanager for Schroder ISF Euro active fund.

Denne kommentar er skrevet af Sara Silano, der er analytiker hos Morningstar i Milano.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser