USA: Blandede udsigter

Markedskommentatorerne har modstridende synspunkter på udviklingen i amerikanske aktier 2004

Facebook Twitter LinkedIn

De europæiske foreninger tror ikke på den store fremgang i amerikanske aktier i 2004, viste Morningstars European Fund Trends for december.

I snit bød fondshusene på, at de toneangivende amerikanske indeks nærmest ville bevæge sig sidelæns de kommende 12 måneder. Spådommen for Dow Jones lød på en stigning på 2,8 pct., for S&P 500 på 3,9 pct. og for Nasdaq-indekset på 1 pct.

I årets første uger af 2004 er det dog gået noget bedre end spået, men der er selvfølgelig også risikoen for, at kurserne falder tilbage igen. I al fald er Dow Jones allerede steget med 1,6 pct., S&P 500 med 3,2 pct. og endelig Nasdaq-indekset med hele 6,9 pct. frem til og med den 21. januar.

Det er også tydelig tegn på et økonomisk opsving i USA. Den seneste revision af BNP-væiksten for tredje kvartal endte med en stigning til 8,2 pct., og den seneste udgave af Beige Book, en anekdotisk samling af økonomiske data fra de forskellige distrikter under USA’s centralbank, Federal Reserve, indikerede fremgang siden november.

- Sammen med en stigning i den generelle økonomiske aktivitet rapporterede mange distrikter om beskedne forbedringer i arbejdsmarkedet, hed det blandt andet i Beige Book.

Federal Reserve (FED) ventes ikke i den nærmeste fremtid at hæve renten fra det laveste niveau i 45 år.

- FED forventes ikke at foretage sig meget i det første halvår. Det er vigtigt for banken, hvordan den til sin tid ”sælger” en rentestigning. Den har ingen interesse i at dræbe opsvinget, højst i at tage noget af stimulationen tilbage, siger Robert Lind, cheføkonom hos ABN Amro.


Selskabernes indtjening

Peggy Adams porteføljeforvalter hos MFS Investments i Boston, ser samtidig positive tegn på forbedret indtjening og balancer i de amerikanske selskaber.

- Jeg tror, vi vil se fortsatte forbedringer, selv om tempoet vil være langsomt. Selskaberne kigger nu længere frem end en måned og et kvartal, og det er tegn på en begyndende optimisme, vurderer hun.

Der er dog enkelte større bekymringer. Der findes nemlig flere forhindringer til fastholdelse af opsvinget blandt andet den høje amerikanske arbejdsløshed og det dobbelte underskud – på statsbudgettet og på betalingsbalancen. Selv om aktiemarkedet og økonomien ikke bevæger sig fuldstændig ensartet, så vil en opbremsning i opsvinget sandsynligvis ramme aktierne.

Trods en enorm finansiel stimulering i form af store skattelettelser af den amerikanske økonomi er den ventede jobvækst ikke indtruffet i USA. Nogle kommentatorer mener, at det blot er et spørgsmål om tid, mens andre tror, der vil gå lang tid.

- Den amerikanske økonomi er i et jobløst opsving, som vi aldrig har set magen til før. Dette har betydelige konsekvenser for de økonomiske udsigter, det politiske klima, handelspolitikken og den globale økonomi, skrev Stephen Roach, cheføkonom hos Morgan Stanley i en kommentar den 12. januar. Han forklarede udviklingen med to årsager: Outsourcing til udlandet og Internet-drevede effektiviseringer.


Dobbelt underskud

Det voksende budgetunderskud og betalingsbalance minus er fortsat en stor bekymring for mange investorer. Betalingsbalanceunderskuddet er på vej mod nye højder, og der er ingen klare tegn på, at den udvikling er på vej til at vende, samtidig med at det ikke står klart, hvordan det vil ramme økonomien og aktierne.

- Der er intet simpelt mål til at fastslå varigheden af en række betalingsunderskud eller deres konsekvenser i form af vækst i eksterne fordringer, der skal honoreres. I sidste ende vil loftet for en ubalance, som kan tolereres, formentlig være udlandets tilbageholdenhed over for at akkumulere yderligere gæld eller aktier fra USA, sagde Alan Greenspan, formanden for FED, i en tale i Tyskland i sidste uge.

Andrew Teufel, direktør for research hos Fischer Investments i San Francisco er derimod positiv over for den amerikanske økonomi i år. Han ser ikke betalingsbalanceunderskuddet som en seriøs forhindring for den amerikanske økonomis fremgang. Han regner derfor med, at den amerikanske vækst meget vel kan overgå de nuværende forventninger.


Dollarens fald

Dollaren er faldet kraftigt det seneste års tid over for de fleste andre toneangivende valutaer. En faldende dollar er godt for amerikansk eksport, men gør samtidig USA til et mindre attraktivt land for udenlandske investeringer.

Hvis dollaren falder for meget kan FED være tvunget til at hæve renten. Det kan gøre store selskaber mere attraktive end små selskaber, da de store virksomheder lettere kan skaffe billig kapital end små.

Flertallet af kommentatorer vil vide, at den formentlig vil fortsætte sit fald gennem 2004. Andrew Teufel har dog igen den modsatte opfattelse:

- Det er mere sandsynligt, at dollaren i år vil blive styrket frem for svækket over for euroen, yennen og pundet.

Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er analytiker hos Morningstar i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser