De globale aktiemarkeder har klaret sig rigtigt godt siden foråret, men det har været de nye markeder og de små selskaber, som har vist vejen.
MSCI Verden er steget med 23 pct. (målt i dollar) i år - frem til den 28. november. De nye markeder har derimod i samme periode lagt 42 pct. til deres værdi.
Nye markeder - risiko
De nye markeder i Asien er generelt anset som de mest potentielle markeder for øjeblikket. Ifølge Morningstars seneste European Fund Trends for november sagde 56 pct. af de svarende, at de venter at Asien ex. Japan vil klare sig bedst de næste 12 måneder. Ikke desto mindre er risikoen øget for, at en nedtur i Kinas økonomi vil ramme markederne derude, fordi deres afhængighed af Kina er stærkt stigende.
Politisk usikkerhed er en anden faktor, som investorer i nye markeder skal holde for øje. Et godt eksempel på dette er anholdelsen i slutningen af oktober af den nu tidligere chef for landet største olieselskab Yukos. Sigtelserne lyder på bedrageri og skatteunddragelse, og selv om Ruslands præsident Vladimir Putin har nægtet enhver indblanding i sagen, fastholder mange kommentatorer at arrestationen af landets rigeste mand ikke var sket uden præsidentens godkendelse, og at anholdelsen var politisk motiveret.
Små selskaber frem
Investorernes tro på en bedre økonomi, især i USA, har givet aktiemarkederne brændstof. De seneste nøgletal viser, at den tro har været velbegrundet med en vækst i amerikansk økonomi i tredje kvartal på 8,2 pct. – den største vækst siden 1984. Men der er stadig en del, som mener, at økonomiens opgang ikke kan fastholdes.
MSCI USA er steget med cirka 21 pct. i år, men i USA har de små selskaber klaret sig klart bedre end de store. Morningstars indeks over de amerikanske aktier viser en fremgang for Morningstar Small Cap Index på 53 pct. i år, mens Morningstar Large Cap Index blot er steget med 14 pct.
Vindskifte i Japan
Holdningen til Japan har fluktueret meget gennem over den seneste periode. Nikkei-indekset steg fra sit laveste i år i april på 7607 til 11.161 i oktober – inden det igen er begyndt at falde. I oktober svarede 59 pct. af de svarende i Morningstars European Fund Trends, at fremgangen i Japan var del af en langvarig trend, men optimismen er siden atter blevet dæmpet.
Interessen er dog vendt tilbage igen i denne uge med nationaliseringen af Ashikaga Bank, landets tiende største udlåner. Investorerne ser dette som et skridt mod en oprydning i landets problemramte finanssektor. I tilfældet med Ashikaga Bank vil aktionærerne i banken ikke blive holdt skadefrie, som de blev det tidligere i år i forbindelse med Resona Bank.
Brud på pagt
Efterhånden som kurserne stiger i USA, og gør aktierne dyrere og dyrere derovre, ser foreningerne bedre muligheder i euroland. Ifølge European Fund Trends peger 18 pct. af de adspurgte europæiske fondshuse på, at euroland bliver det bedste marked det næste år. MSCI Euroland er steget med 27 pct. i år.
Der er dog også bekymring for investorerne i euroland. I november accepterede EU’s finansministre, at både Tyskland og Frankrig igen i år får et offentligt underskud større end de 3 pct. i forhold til landenes BNP, som ellers er maksimum i Stabilitetspagten. I realiteten betyder det, at begge lande er sluppet af sted med at have overtrådt en af de grundlæggende piller i euroland-samarbejdet.
Konsekvensen af bruddet på Stabilitetspagten er endnu usikre, men højere inflation og højere renter er typisk resultatet af finanspolitiske lempelser, selv om det giver et kortsigtet vækstløft.
Ligeledes er den svækkede dollar over for euroen en bekymring. Svækkelsen betyder en svagere eksport fra euroland, fordi priserne på europæiske varer relativt set bliver dyrere, og det går udover den samlede vækst i de europæiske lande.
Denne kommentar er skrevet af Niklas Tell, der er redaktør for Morningstar Europe.