De asiatiske aktier har indtil nu i år klaret sig bedre end det generelle aktiemarked. Benchmark-indekset for Fjernøsten ex. Japan, MSCI Fjernøsten ex. Japan, er oppe med mere end 31pct. målt i dollar siden årets start og frem til den 25. november. Til sammenligning er de globale aktier, målt på MSCI Verden, steget med godt 22 pct.
Thailand er klart det marked, som har klaret sig bedst. Det er gået frem med næsten 68 pct. i år, fulgt af Indonesien med godt 52 pct. og Kina med 49 pct.
Som helhed er porteføljeforvalterne i regionen positive omkring den kommende tids udvikling. 67 pct. af regionens forvaltere, sagde ifølge den seneste rundspørge fra Merrill Lynch, at argumenterne for at investere i Asien bliver stærkere. Samtidig mente netto 40 pct., at aktierne i regionen er undervurderede.
I mange tilfælde synes styrken i aktiemarkederne i regionen dog at være baseret på fremtidige udviklinger end de nuværende forhold. For eksempel er de sydkoreanske aktier steget med mere end 25 pct. i år. Sydkorea er den tredjestørste økonomi i regionen efter Kina og Japan, og er tekniske set i recession efter to kvartaler med negativ vækst.
Den seneste rapport fra Sydkoreas centralbank peger dog på en bedring i økonomien i fjerde kvartal. Forbruget lider i Sydkorea på baggrund af stor gæld i husholdningerne, men Koreas eksportsektor boomer med tocifrede vækstrater for tredje måned i træk i november.
Opsving i Singapore
Singapore er et endnu mere ekstremt eksempel med en stigning i væksten i tredje kvartal på 17 pct. efter et fald i andet på 11 pct. på grund af frygten for SARS. Aktierne i Singapore er steget med 24,7 pct. i år, hvilket er lidt under gennemsnittet for regionen.
Det står dog mere og mere klart, at Kina dominerer regionens udvikling. Ifølge investeringsbanken Morgan Stanley tegnede Kina sig for 40 pct. af Sydkoreas eksport i årets første otte måneder, det samme tal var for Taiwan 99 pct., mens det for de mindre økonomier i regionen var 20 til 30 pct.
Taget den svage hjemlige efterspørgsel i regionen i betragtning, så er regionen meget sårbar over for en økonomisk nedtur i Kina. Hvis Kinas vækst bremser, vil de øvrige økonomier i regionen sandsynligvis blive trukket med.
Kinesiske risici
Det betyder, at der er to betydelige risici i forbindelse med Kina ved at investere i Asien, da den kinesiske regering internt har strammet op på bankernes udlån for at sikre sig mod, at den kinesiske økonomi ikke bliver overophedet, men tiltaget kan risikere at ramme vækstudsigterne for hele regionen.
Desuden er der truslen om protektionisme i USA over for Kina. Kina reagerede kraftigt på en amerikansk beslutning om at indføre kvoter på importen af kinesisk tekstil – hvilket flere kommentatorer har kaldt BH-krigen, fordi det blandt andet har ramt materialer, som benyttes i brystholdere. I denne uge har USA desuden sat told på tv-apparater fra Kina.
Mange både i USA og i Kina håber dog på, at dette ikke er starten på en generelt protektionistisk handelspolitik.
- Det, som indtil nu er blevet ramt af kvoterne, er relativt lidt af det store billede, siger Alistair Thompson, chef for fjernøstlige aktieinvesteringer hos First State Investments. Thompson advarer dog mod risikoen for tiltagende protektionisme.
- Det er ikke noget, vi tager let på.
Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.