Den amerikanske økonomi voksede ifølge de første officielle estimater i tredje kvartal med 7,2 pct. Det var en signifikant stigning fra 3,3 pct. i andet kvartal, og den største kvartalsmæssig vækst målt siden 1984.
Selv om den skarpe stigning overraskede mange analytikere, venter de fleste alligevel, at væksten vil dæmpe sig noget i fjerde kvartal.
Der var også positive tegn på jobmarkedet, der ellers er en af de største kilder til bekymring blandt økonomerne, da 126.000 nye arbejdspladser blev skabt i USA i oktober, og således faldt arbejdsløsheden fra 6,1 pct. til 6,0 pct.
De toneangivende aktieindeks fortsætter også fremgangen i USA med en stigning i S&P 500 siden starten af oktober på mere end 5 pct., mens fremgangen på Nasdaq har været større end 9 pct. – blandt andet med et plus på 2,2 pct. onsdag i denne uge.
S&P 500-indekset, det brede indeks med de store amerikanske selskaber, er nu oppe med 20,3 pct. siden årets start. Ikke desto mindre har investorerne draget mest fordel af fondene, der fokuserer på selskaberne i det midterste og nederste lag. I gennemsnit er fondene i Morningstar Kategorien™ ’Nordamerika Mid/Small Cap – Aktier’ steget med 15,1 pct. siden årets start, mens fondene i ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ blot er gået op med 4,3 pct.
Kategoriernes afkast er målt i danske kroner, og den ringere performance i forhold til de amerikanske indeks er først og fremmest forklaret af dollarens svækkelse over for euroen og dermed danske kroner.
Federal Reserver
Den amerikanske centralbank, Federal Reserve (FED), fastholdt på sit seneste styringsmøde den amerikanske toneangivende rentesats på 1 pct., samtidig med at den indikerede en fortsat lempelig pengepolitik i en ”længere periode”. FED offentliggjorde også sin Beige Book, der er en samling af anekdotiske, økonomiske data fra de 12 distrikter under FED.
Rapporten viste tegn på øget økonomisk aktivitet.
- Ti ud af de 12 distrikter indikerer en øget aktivitet, mens to – Boston og Cleveland – rapporterer om blandet, men stabile niveauer for den økonomiske aktivitet, hed det.
Trods de mange positive tegn er der stigende bekymring over USA’s enorme budgetunderskud og betalingsbalance minus. Tiltag for at bringe budgetunderskuddet ned kan nemlig ramme væksten. Kommentatorer peger også på, at skattelettelserne og den lave rente hjælper væksten i dag, men økonomien kan blive sat tilbage mod midten af næste år, når de stimulerende effekter har udspillet sig.
På en relativ basis anser fondshusene ikke USA for at være det bedste marked de kommende 12 måneder. Ifølge Morningstars European Fund Trends fra oktober, var det kun 9 pct. af de europæiske fondshuse, som mente at amerikanske aktier vil klare sig bedst blandt de største globale markeder. Samtidig var det mere end 80 pct., som svarede at dollaren vil klare sig dårligst blandt hovedvalutaerne.
Den seneste fund manager rundspørge fra Merrill Lynch bekræfter også dette syn. 59 pct. af de svarende porteføljeforvaltere mente, at amerikanske aktier er de mest overvurderede, og 36 pct. – den højeste andel – sagde, at de ville undervægte markedet det kommende år.
Skandaler breder sig
Efterforskningen, der er ledt af Eliot Spitzer, statsanklageren fra New York, og af SEC, det amerikanske børstilsyn, af skandalerne i den amerikanske fond-industri fortsætter og breder sig.
Efterhånden som flere og flere amerikanske fondshuse inddrages har det fået en effekt på tilstrømningen af nye kunder til de berørte fonde, men også tilliden til industrien er kraftigt faldende.
Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er analytiker hos Morningstar i London.