Asien løftet af global økonomi

De asiatiske markeder klarer sig godt for tiden, først og fremmest på grund af optimismen omkring et globalt opsving

Facebook Twitter LinkedIn

MSCI Fjernøsten ex. Japan har indtil nu i år (18. september) oplevet en stigning på 28 pct. målt i dollar. Den fremgang skal sammenlignes med de globale aktier i MSCI Verden, der er gået frem med 18 pct.

Det er især siden starten af juli, at Asien har lagt sig foran de øvrige markeder med ét plus på 19 pct. mod 7 pct.

De bedste markeder i Asien har Thailand med et plus på 56 pct. og Indonesien med fremgang på 43 pct. Blandt de noget større markeder i regionen har Taiwan været det bedste med et plus på 39 pct. fulgt af Sydkorea og Hongkong med henholdsvis 27 og 23 pct. Singapore synes at være det land, som halter mest efter med et plus for året på blot 19 pct.

Kigger man på de seneste meldinger fra markedsaktørerne, i Merrill Lynchs månedlige rundspørge, så er der fortsat god optimisme i regionen for de næste 12 måneder. Netto var det 65 pct. af de adspurgte, som mente, at de asiatiske aktier er undervurderede, mens netto 82 pct. samtidig ventede et højere indtjeningsniveau i regionens selskaber det næste år.

Denne optimisme er på linie med det typisk positive syn, økonomerne har på regionen. Den seneste prognose fra IMF peger på en vækst på 5,9 pct. i de nye markeder i Asien i år og på 6,2 pct. i 2004. Kina leder her vejen for de andre med en ventet vækst i både 2003 og 2004 på 7,5 pct.

De nyligt industrialiserede lande som Hongkong, Sydkorea, Singapore og Taiwan ventes derimod at opleve mere moderate vækstrater på 2,3 pct. i år og 4,2 pct. næste år.

Selv om den indenlandske efterspørgsel har stigende betydning for regionen, så er den fortsat stærkt afhængig af den globale økonomi og i særdeleshed af udviklingen i USA.

-Den globale cyklus er en nøglefaktor for den økonomiske udvikling i regionen, skrev IMF i en nylig rapport, World Economic Outlook. Jo stærkere det globale opsving, jo bedre er det altså for Asien.


Global teknologi

Teknologi-sektoren er særlig vigtig for Asien, og derfor vil fremgang i den industri være til særlig gavn for aktiemarkederne i regionen. Asien er nemlig center for produktion af nøglekomponenter, så som halvledere (chips), til de fleste teknologiske produkter.

Set gennem et mere langsigtet perspektiv er Kinas fremfærd af særdeles stor vigtighed. Kina er stadig et svært land for udlændinge at investere direkte i, men Kinas opstigen er i gang med at omforme hele regionen.

Et aspekt af dette er den øgede vigtighed af Kina i den regionale samhandel.

- Kina bliver et vigtigere og vigtigere marked for andre østasiatiske lande, og fortsat vækst i landet støtter regionens eksportøkonomier, hedder det i en rapport om regionen fra Verdensbanken.

På selskabsniveau betyder dette altså, at mange asiatiske virksomheder – både eksport-, produktions- og råvarevirksomheder – har gavn af den kinesiske fremgang.

Kina er samtidig ved at blive det ledende globale centrum for udenlandske investeringer fra internationale virksomheder. Ifølge FN er de samlede investeringer for Kina og Hongkong højere end for noget andet land – på nær USA. I 2002 alene blev der sendt 53 mia. dollar til Kina på denne konto.


Pres for revaluering

Kinas fremgang medfører dog ikke alene muligheder, men også risici. Kina er eksempelvis under stærkt internationalt pres for, at revaluere landets valuta, renminbi’en, i forhold dollaren (hvilket efter alt at dømme ville betyde et fald i værdien af udenlandske investorers investeringer). Dette blev senest understreget, da USA’s finansminister John Snow besøgte regionen tidligere i september.

En revaluering ville lette presset på Kinas konkurrenter, men kunne samtidig også betyde økonomisk nedtur for Kina, som i så fald vil blive ramt på eksporten, da denne typisk ville blive dyrere.

Endelig er der også en stigende tilslutning til protektionisme i USA over for Kina. Don Evans, den amerikanske handelsminister, talte for nylig i Detroit, hvor han beskyldte Kina for konkurrenceforvridning. Brancheorganisationen for fremstillingsvirksomheder i USA har også annonceret, at den vil indgive en officiel klage til den amerikanske regering over Kinas ”manipulation” med renminbi’en, der holdes kunstigt nede i forhold til dollaren, hvilket gør det dyrt for amerikanske virksomheder at eksportere til Kina og omvendt.

Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser