Porteføljeforvalterne synes at vente et klassisk økonomisk opsving i næsten alle henseender. Dette gælder både holdningen til det generelle aktiemarked, til de forskellige sektorer og til de regionale og nationale aktiemarkeder.
- Det er en af de mest optimistiske undersøgelser, jeg har set i lang tid, sagde David Bowers, chefstrateg hos Merrill Lynch.
Han understregede, at et af de mest slående forhold i svarene fra de professionelle investorer, var skiftet i attituden til selskabernes indtjening. Balancen mellem ønsket om besparelser og ønsket om øget volumen er vendt. I august ønskede 30 pct. øget fokus på salgsvækst, mens tallet i september nu er oppe på 50 pct. Omvendt er tallet for forvaltere, som ønsker besparelser faldet.
Et andet dramatisk skifte er antallet af porteføljemanagere, der ønsker, at selskaberne skal benytte deres positive cash flow på investeringer i vækst frem for i nedbringelse af gæld. Tallet fordobledes den seneste måned fra 19 pct. til 38 pct.
Forvalterne har også en klassisk – set i lyset af et ventet økonomisk opsving – holdning til sektorer. De overvægter cykliske aktier typisk i industrien, råvarer og teknologi, mens konsumentvarer og forsyning undervægtes.
Skift for Japan
Set i forhold til regioner foretrækkes nu de cykliske markeder så som de nye markeder og Japan. I særdeleshed er det bemærkelsesværdigt, at porteføljeforvalterne i Japan nu er optimistiske omkring deres eget marked. Dette står i modsætning til de seneste måneder, da japanske forvaltere har været pessimistiske, mens udenlandske investorer har haft mere tiltro til Japan.
- Denne måned har vist en fuldkommen vending blandt japanske forvaltere, kommenterede Sarah Franks, analytiker hos Merrill Lynch.
Den største undtagelse til billedet af et klassisk opsving er holdningen til amerikanske aktier. Normalt plejer USA at tabe til andre markeder under et opsving, på grund af det amerikanske markeds mere defensive kvaliteter i forhold til eksempelvis Japan og de nye markeder.
Fare for protektionisme
På baggrund af den store optimisme blandt forvalterne er det ekstra vigtigt at være påpasselig.
- Man skal være meget opmærksom på udviklinger, der kan forstyrre det lyserøde scenario, sagde David Bowers.
Chefstrategen fra Merrill Lynch pegede især på faren for protektionisme som et af de forhold, der kan få opsvinget til at vakle. I den forbindelse var sammenbruddet i WTO-forhandlingerne i Cancun i Mexico en potentiel fare.
Undersøgelsen er baseret på svar fra 307 globale porteføljeforvaltere.
Denne artikel er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.