Efter en ganske flad udvikling i juli, steg S&P-indekset igen i august, og det brede indeks for de amerikanske aktier er nu oppe med 16,7 pct. siden årsskiftet (den 9. september 2003).
Til sammenligning har performance for aktierne på Nasdaq dog været endnu bedre. Nasdaq steg i august næsten dobbelt så meget som S6P 500 og er siden årsskiftet oppe med næsten 41 pct.
August og starten af september har budt på relativt opløftende økonomiske data. For det første blev BNP-væksten i andet kvartal oprevideret til 3,1 pct. mod tidligere 2,4 pct. Erhvervslivets og forsvarets øgede forbrug var med til dette, men den amerikanske forbruger ligeledes har holdt ved.
Den Internationale Valutafond (IMF) har samtidig løftet sine forventninger til den amerikanske vækst i 2004 fra 3,6 pct. – spået i april - til nu 3,7 pct.
Fremstillingssektoren havde i august endnu en måned med fremgang. PMI-indekset fra Institute for Supply Management målte 54,7. Det var anden måned i træk, at målingen endte over 50, der indikerer ekspansion i sektoren.
Renten fastholdt
Federal reserve, den amerikanske centralbank, fastholdt på sit møde den 12. august renten på 1 pct. I sidste uge udkom desuden den seneste version af den såkaldte ”Beige Book”, der er en anekdotisk samling af økonomiske data fra de 12 distrikter under centralbanken.
Generelt talte Beige Book om forbedret økonomisk aktivitet over hele landet, selv om der i nogle distrikter alene var tale om fremgang i udvalgte sektorer. Beige book konstaterede også, at mørklægningen – da strømmen forsvandt over store dele af det nordøstlige USA i midten af august – kun anses at have haft minimal effekt på økonomien.
På trods af tegnene på økonomisk fremgang i USA er mange eksperter endnu forsigtige med hensyn til opsvingets styrke. USA’s handelsbalanceunderskud vokser stadig til usete niveauer, mens statens underskud ligeledes er kolossalt.
- Økonomiens udholdenhed er stadig tvivlsom, men det er dens afhængighed af fortsat offentligt underskud, der på et tidspunkt måske må bringes ned, ikke, skrev Charles Dumas, chefen for internationale investeringer hos Lombard Street Research, i slutningen af august.
En fortsat økonomisk revitalisering af USA er vigtig for præsident Bush’ forhåbninger om genvalg til embedet næste år. Arbejdsløshedstallene er en af de økonomiske statistikker, der tilsyneladende kan flytte det amerikanske vælgerkorps, og indtil videre har opsvinget været jobløst (uden at skabe nye arbejdspladser). Arbejdsløsheden er for tiden på 6,1 pct.
Ny skandale
Eliot Spitzer, chefanklageren fra New York, der sidste år og i år har gjort sig ”verdensberømt” ved at opnå en rekordstor bødevedtagelse med flere ledende investeringsbanker på Wall Street på grund af deres partiske og fordomsfulde aktieanbefalinger, har nu kastet blikket på fond-industrien i USA.
For øjeblikket undersøger Spitzer beskyldninger om, at flere fondshuse har tilladt særlige kunder ulovlig aften-handel med fonde, og derved forringet fondenes formuer for de øvrige investorer.
Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er fond analytiker hos Morningstar i London.