Det er lige så man helt mister pusten… at følge med i afkastene på aktiemarkederne i denne tid. Et af de lande, som har haft det allerbedst gennem de seneste måneder, er det norske.
Ved udgangen af august var det norske aktiemarked steget med hele 52 pct. gennem de foregående seks måneder – målt i norske kroner. Norske aktiefonde hører da også til de mest succesfulde i år – til glæde for de norske opsparere – med plusser i snit på 24,2 pct. i danske kroner siden årsskiftet. Det placerer ’Norge – Aktier’ som den sjettebedste Morningstar Kategori™, mens eksempelvis ’Danmark – Aktier’ findes på en tiendeplads 22,6 pct. i plus siden årets start.
De norske aktier har været påvirket af den stigende optimisme blandt investorerne generelt og i Norge. En optimisme, som gennem sommeren blot er taget til. Men spørgsmålet er, om de norske aktier kan fortsætte udviklingen? Og her kan der komme grus i maskineriet, for norsk økonomi viser modsatrettede tegn.
Den norske centralbank sænkede på sit seneste møde i styringskomiteen atter en gang renten, og signalerede fortsat vilje til yderligere sænkninger. Dermed sendte banken også et tegn om, at den ser norsk økonomi som fortsat svag, og mange analytikere i Norge er skeptiske over for, om de norske selskaber kan levere resultater, der matcher de høje kurser.
Sverige moderat med
Også de svenske aktier viser fremgang. I august steg General-indexet på Stockholmsbørsen med 3,6 pct. (i svenske kroner), og siden årets start er markedet i Sverige gået op med 18,9 pct. Det var femte måned i træk, at de svenske aktier steg, og siden bunden i marts er de gået op med 35 pct.
Fremgangen i Sverige, der siden årets start har været på 30,5 pct. for MSCI Sverige (i dollar), hvilket er en del bedre end de globale aktier generelt (målt på MSCI Verden i dollar) på 15,7 pct., skyldes først og fremmest en stor andel af selskaber, der er konjunkturfølsomme. De selskaber, har investorerne i Sverige tillid til i forventning om, at de vil drage nytte af et kommende globalt opsving. Dertil skal lægges fremgange for Ericsson, der tegner sig for cirka halvdelen af den svenske aktiefremgang.
Fremgangen i Sverige ser ud til at fortsætte, om end man ikke skal vente de samme høje afkast. Investorerne i Sverige sender igen pengene i aktier, og de økonomiske nøgletal fra USA underbygger forventningerne om et globalt opsving.
Finland vender billedet
I Finland er Nokia den toneangivende aktie. Den fylder da også mere end halvdelen af markedet – målt på markedskapital.
De finske aktier steg i august 6,3 pct. (mål i dollar) mod knap 2 pct. for de globale aktier. Fremgangen i Finland var en vending set i forhold til markederne generelt, da de finske aktier gennem de seneste tre måneder ikke har kunnet følge med de globale, der er steget tre gange så meget som de finske.
Kongen af Finland er Nokia, og netop Nokia synes at være i fremgang. I slutningen af august lancerede selskabet en ny serie billige mobiltelefoner til udviklingslandene eller de nye markeder.
- Nye vækstmarkeder er nøglen til vækst i mobilindustrien de kommende år, sagde Jorma Ollila, formand og administrerende direktør i Nokia.
Trods enorm succes, så er mobiltelefoni endnu kun udbredt til 20 pct. af verden, mens store regioner i Rusland, Indien, Latinamerika og Kina er gode eksempler på områder, hvor behovet for mobiltelefoni først nu er ved at blive imødekommet.
At aktivere de nye markeder kan være nøglen til fremgang for Nokia-aktien på længere sigt, men på kortere sigt er der også godt nyt, da Gartner – et IT-konsulenthus – i en nylig analyse slog fast, at Nokia vil nå sit mål om en markedsandel på 40 pct. ved udgangen af året, samtidig med at markedet for mobiltelefoner er vokset med 12 pct. i andet kvartal i år.
Generelt er de nordiske aktier i form til yderligere fremgang, selv om man ikke skal vente de samme flotte afkast som de seneste fem eller seks måneder. Positive lodder i vægtskålen er øget optimisme og appetit på aktier blandt investorerne, stigende udenlandsk interesse for Norden og udsigt til global vækst. Minusserne inkluderer risikoen for, at selskaberne ikke kan leve op til de forventninger, de nuværende kurser lægger op til.
Denne kommentar er skrevet blandt andet på baggrund af originalt materiale af Jonas Lindmark, redaktør hos Morningstar i Sverige, af Hannu Saarnio, Morningstars redaktør i Finland og af Christian Klerck Nilssen, Morningstars redaktør i Norge.