Russisk børsboom klinger ud

De russiske aktier er eksploderet i fremgang siden krisen i 1998, men nu begynder forsigtigheden og forventninger om moderate tider at melde sig

Sten Blindkilde 25/08/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Henover de seneste fem år har Alfred Berg Rusland uden sammenligning været den fond i Danmark med bedst afkast. Fonden har realiseret et plus på næsten 320 pct., mens nummer to ”blot” er steget med 200 pct.

Afkastet i fonden er dog ikke en illustration af, at det er den bedste fond i Danmark. Det har gået den anden vej, og det kan lige så godt ske igen i fremtiden. Det illustrerer derimod den udvikling som er sket i Rusland og på det russiske aktiemarked de seneste fem år.

I disse dage er det nemlig fem år siden, at Ruslands største finansielle krise siden kommunismens fald startede. I sidste ende indførte Rusland et betalingsstop på sin udlandsgæld, og landets valuta, rublen, styrtdykkede og trak aktierne med sig ned.

Dengang blev mere end 100 selskaber smidt ud af det russiske aktieindeks, da de ikke kunne betale deres kvartalsgebyrer. Krisen var dyb, og de russiske aktiefonde led gevaldigt. Netop Alfred Berg Rusland tabte mere end 75 pct. i løbet af 1998.

Rusland udgør størstedelen af markedsværdien blandt alle østeuropæiske aktier, og flertallet af fonde, der investerer bredt i regionen, har typisk 60 pct. placeret i Rusland. Derfor er det russiske marked af kolossal betydning for disse fonde.

I snit tabte fonde, som investerer i Østeuropa, derfor omkring 40 pct. i 1998, men siden da er billedet vendt, og russiske aktier har været blandt de mest fremgangsrige investeringer, og dermed en støtte for østeuropæiske fonde.

Ifølge beregninger fra Lombard Street Research i London, er det russiske aktiemarked steget syv gange siden 1999, og beregninger fra Moscow Times viser, at investorer, der havde modet midt i krisen til at gå ind i russiske aktier, har fået deres penge endnu flere gange igen.

Gennem de seneste fem år – frem til den 21. august - har fondene i Morningstar Kategorien™ ’Central- og Østeuropa – Aktier’ i snit præsteret et plus på 95 pct., mens de globale aktier i samme periode er dalet med 23 pct.


Stadig problemer

Fem år efter krisen gør økonomer, investorer og politikere status. Generelt er der bred enighed om, at Rusland er kommet langt siden. Aktierne er steget kraftigt, økonomien er vokset hurtigere end resten af verden, nye sektorer har udviklet sig, og præsident Putins reformproces har haft effekt og er medvirkende til at lokke udenlandske investorer til.

I denne uge gav Putins ledene økonomiske rådgiver, Andrei Illiarionov, sit syn på den russiske økonomi, som værende på niveau med tiden før krisen, på flere punkter endda bedre. Han pegede dog samtidig på, at den offentlige sektor i Rusland stadig er for stor, og at den ægte test af russisk økonomi kommer, når oliepriserne på et tidspunkt falder fra de nuværende høje niveauer.

Tilbage i 1998 faldt olieprisen ned under 10 dollar per tønde. De fleste olieproducerende lande søgte at indrette det offentlige forbrug efter dette, men ikke Rusland.


Olien

Energisektoren udgør omkring 70 pct. af børsen i Moskva. Netop derfor er olien stadig et tema for investering i Rusland og i Østeuropa. I juli faldt de russiske aktier med 5 pct., da chefen for landets største olieselskab Yukos blev anklaget for svindel. Yukos-aktien tabte 15 pct.

Den negative nyhedsstrøm vendte dog i august, da netop Yukos fik sin fusion med Sibneft godkendt. Fusionen skaber verdens fjerdestørste olieselskab, og samtidig håber investorerne på, at det godkendelsen varsler en ny våbenhvile mellem regeringen og de rige finansfyrster. Derfor er russiske aktier igen i august steget pænt, og har over den seneste måned løftet ’Central- og Østeuropa – Aktier’ op til at være den mest givtige Morningstar Kategori™.

Den østeuropæiske region har således vist imponerende fremgang i år med et plus på 35 pct., trukket af det russiske marked, der alene er steget med næsten 50 pct. – målt i dollar – siden årsskiftet.

Spørgsmålet er dog, om de russiske aktier kan fortsætte himmelfarten. De professionelle investorer er begyndt at tvivle, og mange af de investeringsafdelinger, der fokuserer på Østeuropa er begyndt at undervægte Rusland og i stedet fokusere på lande som Polen, Ungarn og Tjekkiet, der alle oplever økonomisk fremgang og står over for EU-medlemskab.

Hos Lombard Street Research advarer man risikoen i de russiske aktier.

- Den nuværende prissætning er sårbar, taget de stigende kurser og faldende indtjening i betragtning. Det russiske aktiemarked vil måske fortsætte fremgangen på kort sigt, men det virker mere overvurderet end fair prissat. Og for de nye markeder gælder, at de ofte lider tilbageslag, hedder det i en nylig rapport.

Derfor er der ikke mange som venter de samme høje afkast fra Østeuropa den kommende tid, som man ellers har kunnet konstatere hidtil i år.


Polsk optur

Blandt de øvrige østeuropæiske markeder har især Polen nydt fremgang på det seneste blandt andet med et plus i juli på 12 pct. målt i dollar. Ungarn og Tjekkiet har haft mere moderat fremgang.

Polen drager for tiden fordel af en aggressiv og lempelig rentepolitik samt det sejren til ja-siden i den nylige folkeafstemning om deltagelse i EU.

For alle tre markeder gælder det dog, at de har noteret sig opløftende regnskabstal fra de børsnoterede virksomheder og udsigt til forbedret økonomisk vækst, når den internationale økonomi løfter sig – samt udsigt til øget økonomisk stabilitet på grund af de kommende medlemskaber af EU.

Denne artikel blev første gang publiceret i Berlingske Business lørdag den 23. august 2003.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser