Renten kan ramme opsving

Obligationsrenterne i USA er steget kraftigt siden deres historisk lave niveauer i midten af juni. Samtidig er kursstigningerne på de globale aktiemarkeder bremset op efter den stærke fremgang i andet kvartal

Facebook Twitter LinkedIn

De globale aktiemarkeder bremsede i juli op efter den stærke vending i andet kvartal. MSCI Verden steg 1,9 pct. målt i dollar i juli, men har tabt tilsvarende i de første dage af august. Fra starten af året og frem til den 5. august var de globale aktier oppe med 10 pct., men kun akkurat i positivt territorium, hvis man måler i euro.

Bevægelserne i obligationsrenterne i USA har været et af de varmeste mener over sommeren. Fra lavpunktet for den effektive rente på tiårige statsobligationer i juni på 3,1 pct., er den effektive rente nu steget til 4,4 pct.

Dette har startet en debat om, hvorvidt høje renter vil skade det amerikanske opsving. Nogle mener, at det vil være til ulempe, mens andre peger på, at de stigende renter ganske enkelt er et tegn på en styrkelse af økonomien, fordi inflationen sandsynligvis vil gå op.


Volatile Europa

De europæiske markeder lider fortsat under betydelig volatilitet, men nogle gode nyheder kom dog frem i løbet af sommeren. Eksempelvis målte Ifo-instituttet bedring i det tyske erhvervsklima i både juni og juli.

- Selv om der ikke er positive impulser fra verdensøkonomien, synes den hjemlige efterspørgsel at blive styrket, hed det i en medfølgende rapport fra Ifo.

Tyskland var også et af de bedste aktiemarkeder i euroland i juli med et plus på 5,9 pct. målt i dollar.

En af de største debatter i euroland handler om stabilitetspagten, der stiler krav til ØMU’ens medlemslande blandt andet om, hvor store de offentlige underskud må blive.

I midten af juli krævede Jacques Chirac, den franske præsident, at stabilitetspagtens krav bliver opblødt, således at det regeringerne kan sparke gang i økonomierne ved at øge det offentlige forbrug. Bare få dage tidligere havde Gerhard Schrôder, den tyske kansler, foreslået, at ECB burde intervenere for at svække euroen over for dollaren. ECB, der har modstået presset for at intervenere, fastholdt desuden i slutningen af juni sin rente på 2 pct.


Stærke Asien

Japan og det øvrige Asien har klaret sig fint indtil nu i år. MSCI Japan var den 5. august steget med 5,3 pct. siden årsskiftet – målt i dollar. MSCI Pacific ex. Japan var i samme periode steget med 15,2 pct. Overordnet set bør regionen også drage fordel, hvis USA formår at skabe og fastholde et stærkt opsving. Især regionens eksportselskaber vil vinde på et voksende amerikansk marked.


Indtjeningspres eller ej?

Et nøglespørgsmål er, om de stigende renter i USA vil presse indtjeningen i selskaberne og dermed trykke aktiekurserne.

- Omkring 80 pct. af den senere tids vækst i selskabernes indtjening stammer fra de finansielle poster takket være obligationernes kursstigninger i første halvdel af året. Stigningerne i renterne kan derfor udgøre en signifikant trussel mod indtjeningen den kommende tid, skrev Morgan Stanley, en af de største amerikanske investeringsbanker, i en nylig kommentar.

På den anden side kan de stigende renter også ses som et tegn på, at økonomien er på vej frem med dertil hørende inflation, og det vil betyde bedre markedsbetingelser for selskaberne.

Denne kommentar er skrevet af Niklas Tell, der er redaktør for Morningstar Europe.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser