De største aktiemarkeder i Euroland er faldet noget siden deres højeste niveauer i år, som blev noteret tidligere på sommeren. Frankfurt nåede sin top i midten af juli, mens markedet i Paris var på sig højeste allerede i juni. Alligevel er kurserne fortsat betydeligt nærmere det højeste i år end det laveste niveau.
En rapport fra investeringsbanken Citigroup fra juli argumenterer, at investorerne fremover kan komme til at tjene på, at aktiemarkederne krymper.
- Børsnedgangen har sat en stopper for tilgangen til markederne i Europa. Både privatiseringer og nyemissioner har været forhindret af de faldende aktiekurser, hedder de i rapporten, der fastslår, at et mindsket udbud af aktier taler for højere kurser.
Desuden findes forsigtige positive signaler fra den største økonomi i Euroland. Således steg Ifo erhvervsklima- indekset for tyskland i både maj, juni og juli. Ifo-instituttet har selv peget på, at den positive stimulans på yskland fra den globale økonomi er begrænset, men at den indenlandske efterspørgsel er stigende. Således voksede det tyske forbrug også i juli, mens investeringerne i industrien ligeledes steg. Endelig steg ZEWs indikator for tilliden til tysk økonomi kraftigt i juli, hvilket tolkes som tegn på højere vækst i starten af 2004.
Nødvendigt med reformer
De fleste økonomer er enige i, at der er behov for reformer af både arbejdsmarkedet og sundhedsvæsenet i Tyskland, hvis man skal opleve et tilfredsstillende tysk økonomisk comeback, og i den forbindelse er det positivt, at et flertal af vælgerne i Tyskland nu synes at acceptere det behov… selv om en gennemførelse af reformer med sikkerhed stadig bliver besværlig og langvarig.
I midten af juli offentliggjordes en rapport bestilt af EU Kommissionens formand, Romano Prodi, som argumenterer for, at Europa behøver øget fokus på vækst, hvilket i øvrigt understreges af de seneste væksttal for USA, der i andet kvartal vist en overbevisende fremgang på 2,4 pct. Endnu en gang halter Europa efter USA. Rapporten peger på, at et nøgleaccelerator for økonomisk vækst i Europa er mindskning af landbrugsstøtten.
Der bliver fortsat sået tvivl om budgetrammerne i Stabilitetspagten, der sætter et loft på ØMU-medlemmerne budgetunderskud på 3 pct. Den 14. juli krævede den franske præsident, Jacques Chirac, at budgetrammerne bliver udvidet, således at yderligere offentlig indsprøjtning kan gives i de lande, der lider under lavkonjunktur.
Men senest i denne uge har den hollandske regering været ude med skældud, på vegne af de små EU-lande, til de lande, som ikke overholder Stabilitetspagten.
I juli foreslog forbundskansler Gerhard Schröder, Tyskland, at centralbanken i Europa, ECB, skulle gøre en indsats for at svække euroen. Euroens kraftige styrkelse over for dollaren har ramt eksportvirksomhederne, som Tyskland har mange af, ganske hårdt. ECB har dog afstået fra påvirke valutakurserne, og den toneangivende rente er blevet holdt uforandret på 2 pct.
Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er skribent hos Morningstar i London.