Tokyo bedst i juni

Både japanske aktier og renter steg kraftigt gennem juni. Men optimister, der tror på mere fart i reform-processen, hæfter sig endnu ved, at markedet i Japan endnu er tæt på sit laveste i 20 år

Jonas Lindmark 03/07/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Markedet i Tokyo har været det klart bedst performende i af de store markeder i juni, og i de første par dage af juli er fremgangen fortsat med Nikkei-indekset nu over 9500 – det højeste niveau siden september sidste år.

I Juni steg MSCI Japan med 7,4 pct. Målt i dollar, mens de globale aktier generelt blot gik op med 1,6 pct. Oven i dette steg dollaren over for euroen i juni, så for en typisk europæisk investor – også en dansk – betød det en fremgang på 11 pct.

Samtidig steg renterne på statsudstedte japanske obligationer kraftigt. Det tolkes af mange som en forventning i markedet om, at regeringen og myndighederne vil implementere effektive tiltag mod den sejlivede deflation i landet. Der er dog endnu langt op til de rente-niveauer, som tilbydes i USA og i Europa, markedet i Tokyo er endnu tæt sit laveste i 20 år, som det nåede i april i år.

Kursopsvinget i juni skal derfor tolkes mere som et tegn på, at investorerne har set et lys i mørket, snarere end som bevis for bedre tider i Japan. Set henover tre, seks eller tolv måneder har Japan da også den ringeste performance af alle de større aktiemarkeder.


Valg til september

Nu venter investorerne på partileder-valget i det regerende LDP (Liberal Democratric Party) til september, da vinderen af den afstemning er næsten sikker på posten som premierminister i Japan. Flere mener, at Junichiro Koizumi, den nuværende partileder og premierminister, kan blive tvunget til at gå på kompromis med anti-reform kræfterne i LDP for at vinde, hvilket formentlig vil være skidt for japanske aktier.

Men med stigende støtte fra befolkningen og den øgede oplevelse af krise i landet, kan Koizumi både sikre sig valget og en stærkere position, der kan være med til at sætte øget fart i reformprocessen.

Siden Junichiro Koizumi i foråret 2001 blev valgt har han argumenteret for nødvendigheden af reformer. Gennem de første to år af sin regeringstid, har fremskridtet dog været meget langsomt. Udenlandske økonomer er enige om, at Japan ikke kan vende tilbage til høj vækst, med mindre landet foretager substantielle forandringer både i den finansielle sektor og den øvrige del af økonomien. Udpegelsen af den nye ledelse i centralbanken, Bank of Japan, og nationaliseringen af Resona, landets femtestørste bank, er dog tegn på, at reformprocessen er i live.

Den politiske udvikling er kritisk for Japan og dets aktiemarked. Det nuværende niveau for markedet – stadig tæt på det laveste i 20 år – viser, at optimisterne stadig er få. Investorer, som tror på Koizumis evner til at gennemføre reformer efter valget i september, ser derfor de nuværende kursniveauer som en god købsmulighed. Omvendt har Koizumi ikke heldet med sig, så kan nedturen vare ved på ubestemt tid.

Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars redaktør i Sverige.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser