SARS-frygt dominerer Asien

SARS har først og fremmest ramt Kina og Hongkong. Men frygten for lavere økonomisk vækst rammer hele den asiatiske region

Facebook Twitter LinkedIn

Frygten for SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) har domineret debatten omkring de asiatiske markeder de seneste måneder. En af grundene til, at sygdommen har skabt så stor bekymring er, at den har ramt Kina hårdest.

Kina er hurtigt på vej til at blive vækstcentret i regionen, og det kinesiske fastland havde i midten af sidste uge registreret 5124 af i alt 7628 registrerede tilfælde af SRAS på verdensplan, mens Hongkong tegnede sig for yderligere 1698 tilfælde.

Selv om udenlandsk adgang til det kinesiske aktiemarked er begrænset, så har hændelserne i den asiatiske gigant stor indflydelse på regionen via handel og direkte investering. Eksempelvis er selskaber fra Hongkong og Taiwan de største investorer i virksomheder på det kinesiske fastland.

For at gøre det hele endnu værre, så har koncentrationen af SARS–tilfælde været størst i den industrielt vigtige Guangdong-region. Sammen med Yangtze-deltaet, ved Shanghai, er Guangdong del centrum i det kinesiske fremstillingsmirakel gennem de seneste to årtier.

Der er utallige måder, hvorpå SRAS kan forstyrre den økonomiske aktivitet i Kina. Som verdens største modtager af udenlandske investeringer, vil økonomien efter alt at dømme lide, hvis investorerne bliver nervøse og ikke vil rejse til landet. Små og mellemstore selskaber vil også kunne blive ramt af aflysninger eller udsættelser af messer, som typisk er vigtige i disse selskabers salgskanaler.

I Kina vil rejserestriktioner formentlig også skabe problemer. Faldet i indenlandske rejsende i ferien i starten af maj kan meget vel have ramt landets BNP-vækst. På den anden side, så gør størrelsen af landets mobile arbejdskraft – cirka 150 mio. – det ganske svært at gennemføre restriktioner i praksis.


Usædvanligt træk

Måske som et forsøg på at dulme nerverne og bekymringen for Kinas vækst tog landet i sidste uge det usædvanlige skridt at offentliggøre månedlige BNP-tal. Ifølge de officielle tal voksede den kinesiske økonomi med 8,9 pct. i de 12 måneder frem til april, så det lader til, at SARS frem til dette punkt ikke havde påvirket økonomien. Effekten vil derfor tilsyneladende først kunne måles i denne måneds tal.

Den asiatiske udviklingsbank (Asian Development Bank (ADB)) har for nylig revideret sine forventninger til SARS’ indflydelse på hele regionen. Ifølge banken vil det koste 0,4 pct.point af regionens samlede BNP-vækst – svarende til 9,1 mia. dollar – hvis det tager et kvartal at bringe sygdommen under kontrol. Tager det to kvartaler vil væksten blive reduceret med 1 pct.point.

Uden for Kina er den industri, som er hårdest ramt af SARS, ganske sikkert turismen, men underholdningsindustrien og detailsektoren er også ramt.

SRAS synes også at have ramt de professionelle investorers holdning til regionen. I Morningstars European Fund Trends for april faldt antallet af forvaltere, der har Asien ex. Japan som den bedste aktieregion de næste tolv måneder betydeligt – selv om regionen endnu er den mest populære.


Væksten bremser

Merrill Lynchs Fund Manager Survey i maj viste også, at de fleste porteføljeforvaltere i Asien ex. Japan nu venter, at den kinesiske vækst vil bremse op det næste år.

Overordnet set har markedet målt på benchmark-indekset for regionen, MSCI, oplevet et fald på 2,4 pct. siden årets start og frem til den 21. maj, mens de globale aktier, MSCI Verden, er steget 4,3 pct.

Singapore, Hongkong, Sydkorea og Taiwan har alle oplevet fald, mens enkelte lande alligevel har præsteret plusser i år. Blandt andet Kina med 2,6 pct., Indonesien med 19 pct. og Thailand med 14 pct.

Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser