Øget politisk risiko

Valget til september om lederskabet i regeringspartiet LDP har øget den politiske risiko i Japan og medført øgede aktiefald. På den anden side er forbedrede pengestrømme et langsigtet argument for japanske aktier

Jonas Lindmark 24/04/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Børsen i Tokyo fortsætter med at bevæge sig modsat de øvrige hovedmarkeder. Indtil nu i april (frem til og med den 23. april) er de globale aktier, målt på MSCI Verden, steget med 8,3 pct., mens MSCI Japan er faldet med 3,1 pct. – begge målt i dollar.

Forskellen på Japan og resten af verden har historisk været meget større end for andre lande, hvilket har betydet, at en mindre investering i japanske aktier medførte en lavere samlet risiko. Problemet er, at japanske aktier også skal ’love’ positive fremtidige afkast, og her er problemet på kort og mellemlang sigt. De japanske aktiefald i år har nemlig flere årsager, og den øgede politiske risiko er en af de største.


For og imod

Argumenter for at investere i japanske aktier kan være svære at finde efter 13 år med faldende kurser, lav økonomisk vækst og politiske hårdknuder, men der er mange profitable selskaber på børsen i Tokyo.

Analytikere, der peger på, at lige nu er et godt tidspunkt at foretage en langsigtet japansk investering, fremhæver forbedrede pengestrømme i de fleste selskaber efter mange års omkostningsreduktioner. Lavere kurser betyder også, at vurderingen (kurs/pengestrøm) nu er meget lavere end i USA. Når den økonomiske vækst en gang vender tilbage, giver dette håb om højere prisfastsættelser.

På den anden side er der negative røster, som taler i mod investering i det japanske aktiemarked og i de japanske aktieafdelinger. En dybtliggende pessimisme hos japanerne og en aldrende befolkning peger på fortsat lav vækst, mener de. Samtidig synes det svært at finde investorer, som er villige til at sætte nye penge i markedet, hvilket er nødvendigt for at fastholde et rally.

Oven i dette er der den fortsatte usikkerhed omkring de dårlige lån i finanssektoren, og frygten for, at de vil skabe en finansiel krise. Desuden har den nye ledelse i centralbanken, Bank of Japan, indtil nu været en skuffelse, men på den anden side er en ventetid på mere end en måned på radikale tiltag, som kan vende deflationscyklussen, ikke urimelig.


Politik dominerer

Der er behov for politisk handling, især økonomiske reformer, i Japan. En vigtig begivenhed bliver derfor valget til partileder i det regerende parti, LDP, til september. Den nuværende premierminister, Junchiro Koizumi, har skubbet bag en reform-dagsorden siden han blev valgt til partileder i foråret 2001 – dog uden det store held og opbakning fra sine egne.

Spørgsmålet er derfor, om han vil fortsætte arbejdet for reformer, og om han vil genvinde posten som partileder. Genvælges han ikke af sit eget parti, er det sandsynligt, at han vil udskrive parlamentsvalg i Japan, og her vil udfaldet være meget usikkert.

Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars redaktør i Sverige.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser