Vending i Latinamerika

Latinamerikanske aktier har været blandt de bedste indtil nu i år. Det genspejles i de afkast latinamerikanske afdelinger har præsteret

Fernando Luque 22/04/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Aktieafdelingerne, som investerer i latinamerikanske aktier, har gennem 2003, været blandt de bedste. Det kan overraske, da 2002 var et år med dybe finansielle kriser i flere af landene. Men krisen lægges ganske langsomt bag regionen, der stødt og roligt arbejder sig fremad. Selv krigen i Irak syntes ikke at gøre markederne nervøse.

På europæisk plan har de 260 afdelinger, der investerer i regionens aktier oplevet et plus på 2,0 pct. indtil nu i år, mens de syv danske afdelinger i Morningstar Kategorien™ ’Latinamerika – Aktier’ er steget med 2,1 pct. fra årets start og frem til midten af april.

Dette skal ses i sammenhæng med, at de globale aktier er faldet 1,4 pct. i år og de nye markeders aktier generelt har mistet 2 pct.


Mere ro

Der er flere årsager til den relativt bedre perfomance, man oplever i Latinamerika i år. For det første synes regionens investorer at være ganske rolige midt i den geopolitiske uro, selv om den slags normalt altid er dårligt nyt for de nye markeder, som Latinamerika er en del af. Hverken krigen i Irak eller de kommende argentinske valg har påvirket markederne synderligt, og faktisk har Argentina registreret en aktiefremgang på næsten 23 pct. siden årets start.

Der er også tegn på fremgang i økonomien i regionen. Den Internationale Valutafond (IMF) spår eksempelvis en vækst på 1,5 pct. i år og 4,2 pct. i 2004. Det skal sammenholdes med sidste år under de mange kriser i blandt andet Brasilien og Argentina, da væksten var negativ med 0,1 pct.

Opfattelsen af risikoen i regionen synes også at være nedtonet en del. Et godt mål for dette er forskellen mellem renterne i de latinamerikanske lande og så den amerikanske. Forskellen mellem den effektive rente på eksempelvis brasilianske obligationer og amerikanske statslån er endnu stor med 14,5 pct.point, men det er dog langt bedre end i september sidste år, da den var på 24 pct.point. Den brasilianske stat skal altså ikke betale en ligeså høj risikopræmie som sidste år for at lokke penge ud af investorerne.

Endelig har Latinamerika fordel af den triste udvikling i Asien, som er fulgt i kølvandet på den frygtede SARS-virus. Investorerne frygter nemlig, at sygdommen vil skade asiatisk økonomi og er flygtet ud af de asiatiske markeder. De penge er i stedet strømmet til de latinamerikanske aktier, der på den baggrund har nydt godt af øget efterspørgsel.


Fortsat høj risiko

Hvor der er gode afkast at hente, er der ofte også stor risiko. Det gælder også i Latinamerika, hvilket kriserne sidste år mere end tydeligt illustrerer. I Danmark findes der syv afdelinger, som har fokus på denne regions aktier. De er alle målt på deres udsving placeret i den høje ende af risikobarometret hos Morningstar. Derfor skal man være på vagt.

Fremgangen i Latinamerika er da også skrøbelig og ganske afhængig af, at udenlandsk kapital fortsat strømmer til regionen, og at investorernes lyst til risiko ikke tager af. Regionen, og især Brasilien, er afhængig af de internationale kapitalmarkeders gunst, og derfor vil en forbedring af den globale økonomi og stemningen på markedet uden tvivl hjælpe regionen. En fortsat nedtrykt stemning vil altså trække problemerne ud for Latinamerika.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser