Billederne fra Irak viser meget lidt modtand mod de fremmarcherende amerikanske og britiske styrker. Folkemængder har jublet, og medierne har gang på gang dømt, at Saddams tid ved magten har fundet sin ende. At vi er tæt på krigens afslutning synes derfor at være en naturlig konklusion.
Den oplevelse har aktiemarkederne og investorerne også haft, og derfor er aktierne på globalt niveau også steget siden starten af april, da nyhederne fra krigen begyndte at tyde på en hurtig afslutning.
Siden starten af april og frem til den 10. er de globale aktier steget 3,3 pct., og i marts efter en noget skidt og trykket start, sluttede MSCI Verden med et tab på blot 0,6 pct. I alt har de globale aktier indtil nu i år mistet 2,4 pct.
Men med udsigt til en afslutning af krigshandlingerne vil investorerne atter skifte fokus fra de geopolitiske bekymringer til selskabernes indtjening og den økonomiske vækst. Opmærksomheden på krigen har nemlig overskygget både selskabsnyheder og nyt fra den økonomiske front. Usikkerheden omkring en krig i Irak havde plaget markederne længe, og derfor, da den endelig kom, steg aktierne kortvarigt.
Krigen som skygge for alt andet har ikke kun været investorernes problem, men har også ramt den amerikanske centralbank, FED, med dens agtværdige Alan Greenspan i spidsen. Således meldte banken i marts, at den ikke ville give sin sædvanlige månedlige analyse af den amerikanske økonomis situation, da de ”geopolitiske” (læs: krigen) gjorde det nytteløst at forsøge at karakterisere økonomiens situation. FED fastholdt dog sin toneangivende rente på 1,25 pct.
Hurtigt opsving
I Europa faldt eurolandenes aktiemarkeder sammen med de globale aktier i marts, og gjorde et hurtigt comeback i april. Efter et fald på 3,5 pct. i marts er MSCI Euro steget med 7,3 pct. frem til den 10. april.
I Japan har udnævnelsen af Toshihiko Fukuii som ny centralbankchef for Bank of Japan ikke givet noget støtte til markedet. MSCI Japan er faldet med knap 9 pct. siden årsskiftet.
Investorer har efterhånden antaget et meget kort investeringsperspektiv. Dette giver sig udslag i den volatilitet, markedet oplevede, med hver ny information om krigslykken i Irak. Når denne tendens atter udskiftes med en tilgang til investeringernes fundamentale værdier, står investorerne atter i dilemmaet om aktierne er billige eller dyrt prissatte.
Investorerne vil dog i denne tid få en del vink om dette, da mange selskaber begynder deres kvartalsrapportering for årets første tre måneder.
Denne kommentar er skrevet af Niklas Tell, som er redaktør for Morningstar Europe.