Kapital strømmer til Østeuropa

Afkastene i Østeuropa har været bedre end aktiemarkederne generelt de seneste tre år. Kapitalen strømmer til, og det støtter økonomierne og aktierne

Sten Blindkilde 07/04/2003
Facebook Twitter LinkedIn

De nye markeder i Europa gennemgår i denne tid en større transformationsproces, som gør aktieinvesteringerne dér mere og mere attraktive.

Det kan også ses i afkastene. I 2002, da aktierne på den globale scene tog det tredje år i minus med 21,1 pct. for MSCI Verden, steg MSCI Emerging Østeuropa, som dækker de nye markeder i den region, med 14,6 pct.


De danske afdelinger, som investerer i dette område, i Morningstar Kategorien ’Central- og Østeuropa – Aktier’ har også formået at slå de generelle aktiemarkeder. I snit har de tabt 4,3 pct. siden årets start og frem til udgangen af marts, mens MSCI Verden er faldet med 5,5 pct., og set henover tre år har de seks afdelinger i snit kunnet levere et minus på 26,7 pct. I samme periode har verdens aktier tabt mere end 50 pct. En klart bedre præstation af de seks afdelinger.

Det er fortrinsvist Alfred Berg Rusland, som har raget op og nydt godt af det russiske comeback siden krisen i 1998 og af de stigende oliepriser, som gavner det russiske aktiemarked. Afdelingen havde sidste år et plus på 2,5 pct. og har i første kvartal 2003 også oplevet en stigning.

Afdelingerne i Central- og Østeuropa - Aktier
Afdelingsnavn 1. kvartal 2003 Afkast 2002 3 år afkast Morningstar Rating™
Alfred Berg Rusland 2,0% 2,5% -13,1% 4
BankInvest Pension Østeuropa (PAL) -5,7% - - -
BankInvest Østeuropa -7,1% -2,4% -28,2% 3
Danske Invest Østeuropa -6,2% -1,5% -35,0% 2
Jyske Invest Østeuropæiske Aktier -4,5% -4,9% -29,9% 3
Nordea Invest Østeuropa -4,4% -3,6% -27,5% 3
Snit - 'Central- og Østeuropa - Aktier' -4,3% -2,0% -26,7% -
MSCI Verden -5,5% -21,1% -51,9% -



Udlandets interesse

Et godt eksempel på udviklingen er bilproducenten Skoda, der gennem en håndfuld år, med succes har bestræbt sig på at ryste imaget som discount-fabrikant af sig og producere biler af højere standard og kvalitet.

Udviklingen for Skoda er sket efter Volkswagen overtog selskabet og sprøjtede kapital ind i det, og det er lidt den samme udvikling, man kan se over hele Østeuropa. Udenlandske investeringer flyder til og er i gang med at transformere det gamle øst til en kapitalistisk region, selv om der endnu er et stykke vej til de vesteuropæiske landes niveau.

Situationen er i virkeligheden på mange områder ganske lig den, man oplever i Kina, der tiltrækker stor interesse hos investorer. Alligevel er det ofte overset blandt investorerne, især de private, at der er gode muligheder i Østeuropa.


EU medlemskab

Mange af de østeuropæiske lande står over for EU-medlemskab og kan dermed snart nyde fordelene ved at tilslutte sig en af verdens økonomisk mest kraftfulde regioner.

Disse lande, der kaldes konvergenslandene, er dog kun en del af de nye markeder i Central- og Østeuropa. De fleste afdelinger i Europa i Morningstar Kategorien ’Central- og Østeuropa – Aktier’ investerer dog hovedsageligt i konvergenslandene og i Rusland, mens investeringer i eksempelvis Tyrkiet forekommer mere sporadisk.

EU-medlemskabet er et af hovedtemaerne i regionen, men selv om der er 10 kommende medlemslande, er det hovedsageligt Tjekkiet, Polen og Ungarn, der tiltrækker investorernes opmærksomhed og penge. De tre lande og deres aktiemarkeder har derfot allerede draget fordel af den udvikling og af forventningen om EU-medlemskabet.

Flere peger dog på, at en anden fase er i gang. En fase, der vil inddrage de øvrige nye medlemmer. Det vil altså gavne de hidtil oversete af konvergenslandene, men også skubbe en ekstra gang til udviklingen i Tjekkiet, Polen og Ungarn.


Risikomomenter

De positive tendenser til trods er det ikke helt uden risiko at investere i afdelingerne i dette investeringsunivers. For det første er aktiemarkederne endnu ganske følsomme, økonomierne er relativt set mindre samt mere skrøbelige end de vesteuropæiske. På den anden side er de i dag langt mere stabile end for blot fem år siden. En ny bekymring er dog, at det offentlige forbrug og gæld skal stige for meget og allerede nu ses der faresignaler i Ungarn.

Et andet risikoforhold for regionen er den russiske afhængighed af olien. Landet er rigt på naturressourcer, og reformer hjælper økonomien, produktiviteten og forbruget på vej, men omkring 75 pct. af landets aktiemarked er endnu tæt relateret til olieindustrien. Kortsigtet vil en hurtig afslutning på krigen i Irak formentlig betyde lavere oliepriser, og det vil derfor ramme de russiske aktier.

Tyrkiet var aldrig en del af Østblokken, men er generelt defineret som en del af de nye markeder i Europa. Markedet i Tyrkiet giver ofte grå hår til porteføljemanagerne, da det drager fordel af mange dynamiske selskaber og en stor, billig arbejdsstyrke, mens det på den anden side for tiden straffes af en alvorlig finansiel krise med høje renter. Desuden deler Tyrkiet grænse med Irak, og det giver grund til øget uro i disse dage.

Usikkerheder til trods tegner der sig et billede af fremgang i regionen, som de private investorer generelt har ignoreret dette. Det er relativt små afdelinger, som i dag eksisterer herhjemme med den største formue i de seks afdelinger lige over 280 mio. kr.

Alligevel er det absolut værd at skænke disse afdelinger en tanke. Man skal dog huske på en relativt høj risiko i dem alle, og derfor kun investere en mindre del af opsparingen i kategorien.

Denne artikel er blandt andet skrevet på baggrund af originalt materiale af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser