Gennem februar og den første halvdel af marts blev det japanske aktiemarked trukket ned af de globale bekymringer om, at en krig i Irak vil blive en lang konflikt. En ny 20-årig bundrekord blev sat den 11. marts. De to seneste uger har aktierne internationalt haft et comeback, men markedet i Tokyo har ikke kunnet følge med.
Fukui ny chef
Investorerne i Japan fik nyt håb, da Toshihiko Fukui den 19. marts overtog posten som ny chef for landets centralbank, Bank of Japan. Han indkaldte straks til et hastemøde om landets økonomi den 25. marts.
Investorerne håbede på den baggrund på drastiske tiltag, og aktierne på børsen i Tokyo steg forud for mødet, mens de fleste andre internationale markeder faldt på grund af de brogede nyheder fra krigen i Irak over weekenden.
Det så tilsyneladende ud som om, Fukui forsøgte at kickstarte den japanske økonomi. Derfor var resultatet af mødet skuffende. Bank of Japans styrelsesråd besluttede med stemmerne 7 mod 2 for en fortsættelse og en udvidelse af et eksisterende program om opkøb af de kommercielle bankers aktier.
Grænsen blev løftet fra 2000 mia. yen til 3000 mia. yen svarende til 25 mia. dollar, og den stigning svarer blot til 0,33 pct. af den samlede markedsværdi på børsen i Tokyo.
Det var ikke, hvad investorerne havde håbet på. Før mødet havde økonomer skudt på, at Bank of Japan eksempelvis ville købe op i udenlandske obligationer for at svække yennen og sætte gang i inflationen og eksporten.
Kræver tid
Efter blot en uge er det dog endnu for tidligt at opgive håbet om, at den nye centralbankchef vil gennemføre drastiske reformer for at sætte den deflationsplagede japanske økonomi i gang i gen. Toshihiko Fukui arbejdede tidligere i mange år for centralbanken, inden han i 1998 sagde op, og i sidste uge kom han med flere markante udtalelser i landets parlament.
Derfor er det bedste håb for en vending i japansk økonomi stadig den nye ledelse i Bank of Japan. Banken har nemlig de største muligheder for at åbne knuden og skabe inflation. Da Japans økonomiske problemer har stået på i mere end ti år, er det dog rimeligt, hvis Fukui får mere end en uge til at gennemføre de nødvendige reformer.
Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars redaktør i Stockholm.