Frem til og med mandag havde MSCI Fjernøsten ex. Japan mistet 2,4 pct. målt i dollar siden årets start. Dette skal dog sammenlignes med et minus på 5,4 pct. i det globale indeks, MSCI Verden.
Situationen i Nordkorea er en større direkte trussel for Østasien, end den risiko for krig mellem USA og Irak, som hele verden bekymrer sig om.
Moody’s, et af verdens førende kreditvurderingsbureauer, har netop ændret sin prognose for Sydkorea til negativ. I en rapport hed det, at den øgede usikkerhed i forhold til Nordkoreas beslutning om at genoptage sit atomvåbenprogram og de mulige reaktioner fra det internationale samfund, har reduceret muligheden for, at Sydkoreas kreditvurdering kan bedres i den nære fremtid. Faktisk pegede Moody’s på, at kredit-ratingen for Sydkorea muligvis skal sænkes, hvis sikkerhedssituationen forværres yderligere.
Kina, Nordkoreas allierede gennem mange år, har gjort det hele endnu mere kompliceret ved at afslå en amerikansk forespørgsel om at mægle i sagen. En talsmand fra det kinesiske udenrigsministerium konstaterede, at det var bedst, hvis USA talte direkte med styret i Pyongyang.
Længere væk er det krisen i Mellemøsten - med udsigt til krig mellem US og Irak – der er den store faktor. Også dette bekymrer investorerne i Asien. Mange asiatiske lande er afhængige af olieimporten for at kunne holde tempoet i den fremstillingsdominerede økonomi. Derfor er der en naturlig nervøsitet omkring olieprisens udvikling og eventuelle afbrydelser i forsyningen. Oven i dette vil en forværring af den amerikanske økonomi som følge af krigen ramme det for Asien så vigtige eksportmarked.
Ikke alle nyheder er dog dårlige – heller ikke fra den koreanske halvø. Således viste det sig, at de dårlige – uerholdelige lån – fra bankerne i Sydkorea, en del af arven fra krisen i 1997-98, faldt med 20 pct. i 2002. Det er endnu et tegn på, at oprydningen er i fuld gang, og sammenligner man med Japan, hvor låneproblematikken ridder markedet som en mare, er dette godt nyt.
Prisstigninger
Endnu et positivt tegn er, at Taiwan og Singapore ser ud til at undgå prisdeflation. Forbrugerpriserne i de to lande steg med henholdsvis 0,8 og 0,4 pct. i 2002.
Samlet set har de asiatiske markeder haft en blandet performance indtil nu i år. Sydkorea har tabt 10 pct., mens Singapore, der for nyligt ramte sit laveste i 16 måneder, har tabt næsten6 pct. Indonesien er ligeledes faldet omkring 10 pct., men Thailand derimod har haft vind i sejlene og har oplevet en stigning på 8,2 pct. Aktierne i Taiwan er steget med 2,4 pct., mens Hongkong – trods deflation – stort set har uændrede aktiekurser.
MSCI Kina er steget med 5 pct. i år, men mange af de muligheder, som findes på det kinesiske marked, er ikke tilgængelige for udenlandske investorer endsige private investorer. Udlændinge har nemlig kun begrænset adgang til få, særlige aktieklasser i Kina. Samtidig er mange af de mest dynamiske selskaber i Kina lokale datterselskaber af internationale, globale virksomheder.
I bund grund handler fremtiden for de overordnede asiatiske markeder om det samme som de globale aktier. Konflikten mellem USA og Irak skal løses inden markederne igen kan trække vejret frit og atter gå frem. Den underliggende globale økonomi skal samtidig i gang igen, og som et ekstra krydderi skal spændingerne omkring Nordkorea også løsnes op.
Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.