Aktiemarkedet i Tokyo ramte en ny bund på 19 års sigt i slutningen af januar. Det var den fjerde bund på ligeså mange måneder, hver gang lidt lavere end den forrige. Det er kursfald beregnet i yen, og hvis man tager i betragtning, at yennen er faldet i værdi over for både euroen (og dermed kronen) og dollaren, er det ikke overraskende, at mange Japan-afdelinger er nær deres laveste.
Investorerne blev igen skuffet i 2002, da det økonomiske opsving i foråret løb ud i sandet, og de lovede økonomiske reformer igen blev forsinkede. Udenlandske investorer i Japan forbløffes gang på gang over manglen på sund økonomisk fornuft blandt japanske politikere i forhold til landets problemer inden for overkapacitet, dårlige lån, udenrigshandel, immigration og investeringer i infrastruktur.
Ny chef – nyt håb
Men trods de mange års nedtur, som startede i begyndelsen af 90’erne, er der endnu håb. Det seneste, som har gjort nogle investorer til optimister, er udsigten til en ny chef for landets centralbank, Bank of Japan. Masau hayamis fem år på posten slutter den 19. marts, og i9 starten af denne uge udtalte premierminister Junichiro Koizumi, at en ny chef vil blive udpeget den 20. februar.
For en måned siden lovede Koizumi, at han vil vælge en chef, der vil arbejde mere aktivt for at stoppe deflationen i landet. Mange investorer tvivler dog på, at han tør udpege en person, som er villig til at bruge alle midler for igen at skabe inflation i Japan. Alligevel, er den kortsigtede fokus på centralbanken og med håb om godt nyt.
Støtte opkøb
Selv om den japanske regering var politisk i stand til at finde enighed og flertal til at implementere alle de nødvendige reformer, så er økonomerne enige om, at det vil tage mindst et år, før man kan måle en positiv effekt. Investorer kigger dog fremad, og historien viser, at øget optimisme alene kan løfte de japanske aktier.
Hvis man til det lægger, at både den japanske regering og store finansielle institutioner ofte aktivt har støttet aktierne, hvis de har truet med at falde for dybt op til afslutningen af budgetåret ved udgangen af marts, så er der endnu et positivt moment at holde sig til. Da MSCI Japan den 31. januar var 23 pct. lavere end ved indgangen til dette finansår, kan man argumentere for, at vi vil se støtteopkøb i den kommende tid, og at risikoen for fald i det nærmeste derfor er mindre end mulighederne for stigninger.
Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars redaktør i Sverige.