En spektakulær afslutning

Latinamerikanske afdelinger har oplevet en pæn fremgang i fjerde kvartal sidste år og i særdeleshed i december, da regionen var et af meget få lyspunkter

Fernando Luque 17/01/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Nogle gange - oftere end man tror – opfører de finansielle markeder sig ganske besynderligt.

Hvis man ser tilbage på det seneste år for det latinamerikanske marked, vil ingen i deres fulde fem have investeret så meget som en krone i regionen. Verdensbanken har beregnet væksten i regionen til et minus på 1,1 pct. i 2002, hvilket er det ringeste i et årti.


I bakspejlet

Argentina startede året med at devaluere sin valuta over for dollaren. Pesoen var bundet til dollaren i et helt årti i forholdet en peso til en dollar. Det havde en positiv effekt på kampen mod hyperinflation i landet, men havde katastrofale for landets økonomi efter, at Brasilien devaluerede sin valuta i 1999.

Landet indefrøs også argentinernes bankindeståender for at indgå en kollaps i den finansielle sektor, og landet har også valgt ikke at afdrage på alle sine gældsforpligtelser til blandt andet Verdensbanken med begrundelse om, at Argentina ikke kunne opfylde sine forpligtelser uden en støtteaftale med IMF.

I Brasilien havde man præsidentvalg og oppositionens kandidat, Lula da Silva, vandt overbevisende magten. Lula er arbejderpartiets mand, og det bragte usikkerhed til de finansielle markeder, som frygtede, erhvervs- og finansfjendtlige tiltag fra den nye præsident.

På den økonomiske front står Brasilien over for flere problemer: En kæmpemæssig offentlig gæld – 60 pct. af BNP - tocifret inflationstakt, en svækket valuta – realen har tabt 35 pct. af sin værdi til dollaren i 2002 – en stor fattig befolkning og nødvendigheden af at gennemføre upopulære reformer…

Til sidst har vi Venezuela, der i 2002 er havnet i en af de største politiske kriser i nyere tid. Det har blandt andet betydet generalstrejke i landet siden starten af december, og det har ramt landets olieproduktion og koster hver dag vigtige indtægter til landets statskasse.


Aktienedtur – og rally

Alligevel har regionens aktieudvikling ikke været så dramatisk set i forhold til de globale aktier som helhed. MSCI Latinamerika er faldet med 24,8 pct. i 2002, mens MSCI Verden i samme periode mistede 21,1 pct. – begge målt i dollar.

Selvfølgelig har det argentinske aktiemarked lidt meget. Faktisk var landets aktier de ringeste i verden, da MSCI Argentina smed 51 pct. i 2002. Heldigvis fylder Argentina meget lidt i det samlede latinamerikanske marked, der klart domineres af Brasilien og Mexico. Resultatet i Argentina kunne også have været værre endnu, hvis ikke landets aktier i det fjerde kvartal var steget med hele 30 pct.

Brasilien oplevede også et fantastisk rally i sidste kvartal. MSCI Brasilien steg 40,3 pct., mens de globale aktier i de tre måneder alene vandt 7,3 pct., og dermed blev nedturen i Brasilien i hele 2002 begrænset til et minus på 33,8 pct.

Mexico var regionens positive indslag, da landets aktiemarked blot mistede 15 pct. og derved outperformede de globale aktier.

En vigtig pointe i glæden over, at det ikke gik så galt i Latinamerika sidste år, er dog, at regionen blandt de nye markeder klarede sig relativt ringe. Det overordnede indeks, MSCI Nye Markeder, faldt blot 8 pct., mens Latinamerika tabte næsten 25 pct.


Plads til fremgang

Latinamerika står stadig over for en stor usikkerhed, og det er, som de fleste ved, en af de værste fjender af aktiemarkedet. Men ser man bort fra Venezuela, så er der lys forude. Lulas sejr i Brasilien udløste ikke den katastrofe, som investorerne havde frygtet, og Argentina står lige for at underskrive en aftale med IMF om støtte.

Ydermere har afkastene i fjerde kvartal demonstreret, at der er plads til overraskende fremgang i regionens markeder – især når den generelle opfattelse er negativ. Et godt tegn på, at dette har været tilfældet, er, at latinamerikanske afdelinger i det amerikanske marked, er dem, som har oplevet størst indløsning fra investorerne.

Regionens udsigter afhænger dog meget af de politiske udviklinger og i særdeleshed af den globale økonomi, der i sin tur er presset af risikoen for krig i Irak og manglende amerikansk og europæisk vækst.

Denne kommentar er skrevet af Fernando Luque, der er Morningstars redaktør i Spanien.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser