Det er sandsynligt, at den politiske konflikt mellem USA og Nordkorea i sidste ende vil blive løst diplomatisk uden at eskalere til en militærkonflikt, men selv det mindste tegn på, at en krig er sandsynlig i så strategisk vigtig en region, der inkluderer en stor del af verdens industrielle kraft, er bekymrende.
Kontroverserne mellem USA og Nordkorea startede efter, at den kommende sydkoreanske præsident Roh Moo-hyun allerede havde irriteret USA. Roh, der indtager sit nye embede tilfebruar, er en populistisk leder, der er tilhænger af en mere tilnærmende politik over for Pyongyang (Nordkoreas hovedstad). Han var ved valget også særdeles populær blandt de unge vælgere, der er for en mere fast kurs over for USA.
Forhåbentlig vil disse politiske konflikter snart blive løst, da prognoserne for regionen netop nu er yderst positive, og da konflikterne kan smadre de forventninger. Udviklingsbanken for Asien har i sin seneste prognose spået en vækst i Asien på 5,6 pct. i 2003, hvilket blandt andet inkluderer en ventet kinesisk vækst på 7,2 pct. og 5,5 pct. i Sydkorea. Taiwan, derimod, ventes at halte efter med en vækst på 3,5 pct.
Kina vil sandsynligvis fastholde sin nye rolle, som regionens største vækstlokomotiv. Ifølge landets officielle statistikker voksede den kinesiske økonomi med 8 pct. i 2002, og landet tiltrak ifølge BBC ikke mindre end 52,7 mia. dollar i udenlandske investeringer sidste år.
Den kinesiske økonomis styrke lægger pres på for en revaluering af landets valuta, renminbi. De kinesiske myndigheder vil dog troligt modstå den slags krav, da det vil være modvirkende målet om en styrkelse af væksten og beskæftigelsen. En styrket renminbi vil nemlig skade landets konkurrenceevne i eksportsammenhæng.
2002 relativt stærk
Afkastene på de asiatiske markeder i 2002 var relativt gode. MSCI Fjernøsten ex. Japan gav et minus på 11 pct. målt i dollar, mens verdensindekset i samme periode tabte 21,1 pct.
De større markeder i regionen oplevede til gengæld et blandet 2002. Sydkorea klarede sig bedst med et plus på 7,4 pct., mens markedet i Hongkong faldt 20,6 pct., og Taiwan tabte 25,4 pct.
Set i bakspejlet var den mest imponerende performance dog i Indonesien med et plus på 38,1 pct. Selv om enkelte markeder klarede sig noget bedre, så havde det indonesiske marked den svære opgave at genskabe tilliden efter den tragiske terrorbombning på Bali, der kostede mere 180 mennesker livet.
Verdens bedste afkast sidste år registreredes på det pakistanske marked i Karachi. Det steg med 122,4 pct. Efter støtten til USA i krigen i Afghanistan og kampen mod terror, har landet nydt meget støtte fra udlandet og øgede investeringer. Sri Lanka klarede sig også fint i 2002 på baggrund af udsigt til øget stabilitet, da regeringen og de Tamilske Tigre har indledt fredsforhandlinger.
Også i 2003 vil Asiens lykke - sædvanen tro - være stærkt afhængig af eksterne faktorer, og især et stærkt globalt økonomisk opsving vil være gavnligt for regionen.
Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.