Her i starten af december – til og med den niende - er de nordiske aktier faldet med godt 5 pct. Alligevel kan selskaberne herhjemme sole sig i pæn fremgang for hele kvartalet, altså siden starten af oktober, da MSCI Norden er steget med 22,2 pct. Man kan sige, at december-udviklingen er et pusterum oven på en hektisk fremgang.
I November var der plusser at hente over hele linien. De danske aktier steg 4 pct., mens de norske vandt og de svenske vandt henholdsvis 9 og 13 pct. Det er dog vendt nedad sammen med stemningen på de globale markeder. MSCI Danmark har således i december tabt 3,6 pct., MSCI Sverige 4,8 pct., MSCI Norge og MSCI Finland begge 6,1 pct. – målt i dollar.
Mens det danske marked i oktober og november trods fremgang har underperformet de globale aktier på grund af de store pensionsselskabers aktieudsalg og det danske markeds defensive sammensætning, så har Sverige og Norge kunnet følge med udlandet.
Udenlandske opkøb
I Norge er markedet blevet begunstiget af stigende interesse fra udenlandske investorer, som har købt op af norske aktier, og af den generelt bedre aktiestemning. På minussiden kæmper Norge fortsat med en meget stærk krone og makroøkonomiske nøgletal, som viser stigende arbejdsløshed – ligesom i Danmark, Tyskland, USA etc. Enkelte negative historier har da også trukket ned. Krisen i det norske finans- og inkassoselskab Finance Credit har ramt Nordlandsbanken, som på 14 dage mistede 44 pct.
I Sverige har Generalindexet, som totalindekset kaldes, vundet mere end 30 pct. siden bunden i midten af oktober – endnu mere, hvis man regner i dollar. Det har fået mange til at mene, at det nu er nok med stigninger i denne omgang. De svenske aktier ser ikke længere så billige ud, men rentesænkninger i USA og Europa, våbeninspektørernes ankomst i Irak og en ventet, men langsom global vækst i udsigt betyder, at aktierne måske nu har fundet en mere langsigtet trend eller niveau. I al fald er købsmuligheden tilsyneladende ovre i Sverige.
Konjunkturer afgør
For de nordiske markeders vedkommende er det de internationale konjunkturer og aktiemarkeder, som sætter tonen. Fremgang i den globale vækst vil gavne alle markederne, mens fortsat stagnation vil ramme negativt.
Det danske marked er det mest defensive i Norden og vil ganske sikkert underperforme de øvrige lande i et opsving, mens Sverige har en ganske stor andel cykliske selskaber, som gavnes kraftigt af økonomisk vækst. Det norske marked er mere olieafhængigt, og udviklingen i olieprisen har derfor en stor indflydelse.
For det finske marked gælder, at Nokia er ekstremt bestemmende og derfor er tirsdagens nedjustering fra selskabet ganske dårligt nyt, men Finland har overordnet set en meget stor TMT-andel, og derfor viol udviklingen i den sektor slå tonen an.