Oven på endnu et år med aktienedtur, som der er udsigt til lige nu trods nylig fremgang, så er flertallet af investeringsbanker ved at varme op til et positivt 2003.
Det var de selvfølgelig også i slutningen af sidste år, da man havde det andet nedturs år i træk – ganske sjældent forekommende – og ikke ventede endnu et kursfald, da tre års fald i træk er endnu sjældnere.
Men denne gang skulle den være god nok. I al fald går meldingerne i den retning.
T. Rowe Price, en af de største amerikanske investeringsbanker og ”fund companies”, spår således et stille, men stødt fremgang næste år.
- Det mest sandsynlige scenario er, at den amerikanske økonomi vil genvinde momentum til et moderat, men vedholdende opsving gennem 2003, siger Alan Levenson, der cheføkonom i T. Rowe Price i en analyse.
Samme analyse spår, at det globale marked som helhed vil opleve et gradvist opsving i 2003.
Problemet er endnu investorernes tillid. Selv om efterspørgslen på aktier vil stige, vil bevægelsen tilbage i aktiemarkedet fra obligationsmarkedet foregå ganske langsomt og i takt med, at virksomhederne rapporterer om fremgang.
T. Rowe Price peger på, at en succesfuld investering i 2003 ikke er fokuseret på at finde den bedste sektor, men at finde de bedste aktier i de enkelte sektorer, og set i et regionalt perspektiv har T. Rowe Price atter et godt øje til de europæiske aktier:
- Europæiske aktier generelt handles med rabat til de amerikanske, men rummet for konsolideringer, omkostningsbesparelser og produktivitetsforbedringer er samtidig større i Europa end i USA, hvor man har gennemført de fleste af de skridt, vurderer Chip Wendler, der er specialist i europæiske aktier hos T. Rowe Price.
Afdæmpet optimisme
Ligesom T. Rowe Price har Henderson Investors også en afdæmpet, men optimistisk forventning til 2003.
Den engelske investeringsbank spår stigende vækst både i USA, Japan og Europa i 2003, samtidig med at inflationen ventes at aftage, dog ikke i Japan, hvor deflationen – de faldende priser – ikke ventes at blive så skarp næste år.
På aktiemarkederne er der ifølge Henderson derfor udsigt til beskedne kursfremgange. Det amerikanske marked spås stige med knap 13 pct. fra udgangen af november i år til slutningen af 2003. De japanske aktier ventes at vinde 22 pct., mens de europæiske aktier for en lidt mere moderat fremgang på 10,6 pct. i samme periode. Bedste aktie udsigter har de japanske aktier altså, mens de asiatiske aktier (eksklusiv Japan) spås stige med 18 pct.
Henderson peger dog på eksisterende risikomomenter, som kan ødelægge billedet. Dette r blandt andet risikoen for, at den amerikanske forbruger snører sammen for pengesækken og dermed smadrer væksten i USA, at risikoaversion over for aktiemarkederne betyder en fortsat lav aktieefterspørgsel, en krig i Irak og stigende dårlige lån i det japanske og det tyske banksystem.
Ikke nyt bull-marked
Fremgangen de seneste to måneder for aktierne har betydet, at aktierne på globalt niveau er steget med 15 pct. Det betyder ifølge den amerikanske investeringsbank SchroderSalomonSmithBarney (SSSB), at der blot er 10 pct.point tilbage, inden markedet rammer de 20 – 25 pct. stigninger, der normalt er set i et opsving efter et bear-marked.
Spørgsmålet er, om bear-markedet, med kursfald, nu bliver efterfulgt af et bull-marked, med kursstigninger? Til det svarer SSSB, at det utroligt sjældent sker, at aktiemarkederne svinger fra bull til bear og derefter direkte over i et nyt bull-marked, skriver investeringsbanken i en analyse. Det ville ellers være situationen efter 1990’ernes boble og nedturen siden marts 2000, hvis markedet igen vendte rundt.
Derfor peger SSSB på en helingsperiode efter den seneste tids fremgang.
Der er også fundamentale argumenter bag denne holdning. Et af dem er, at risikopræmierne på aktier efter den store overvurdering i slutningen af 1990’erne og efter erhvervsskandalerne i år, er højere i dag end i 1990. Det betyder, at investorerne vurderer aktierne lavere på grund af risikoen. De højere niveauer, venter investeringsbanken, vil blive opretholdt, hvilket vil betyde mere moderate afkast i fremtiden.