En ny trendsætter

Trusler om nationaliseringer har tvunget Japans fire største banker til at annoncere besparelser. Den sejr for Japans økonomiminister kan opmuntre til yderligere reformer

Jonas Lindmark 27/11/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Sidste uge steg det japanske aktiemarked fra sit laveste niveau i 19 år. I denne uge kom så den gode nyhed om de fire store banker, der via afskedigelser og lavere lønninger vil skaffe midlerne til at sikre reserverne mod dårlige eller uerholdelige lån.

Dette var en sejr for Heizo Takenaka, Japans økonomiminister, der for nyligt også blev udpeget som chef for det japanske finanstilsyn (FSA). I første omgang så det ud som om, at Takenaka i sit nye job ikke ville få held med sig til at gennemføre reformer af banksektoren, der lider under mange uerholdelige lån – blandt andet på grund af modstand fra hans eget regeringsparti, LDP.

Hans reviderede planer, som blev offentliggjort ved udgangen af oktober, var da også udvandede i forhold til det originale forslag – på grund af politiske kompromiser. I sidste uge truede Takenaka dog med at nationalisere banker, der ikke tager de tilstrækkelige skridt for at sikre sine reserver. Og det har åbenbart virket.

Samtidig er de japanske storbanker kommet ud af første halvår med plus på bundlinierne. Overskuddet er kommet i hus via gode afkast på obligationsinvesteringer.


Ringe vækstudsigter

Pessimisme dominerer dog stadig de japanske investorer, og aktierne på børsen i Tokyo har her i efteråret også klaret sig ringere end de globale aktier generelt. Den 9. oktober ramte MSCI Verden sit laveste niveau i år og er siden steget 18 pct. frem til den 25. november. I samme periode er MSCI Japan (målt i dollar) blot steget 5 pct.

Forklaringen er formentlig nye nøgletal, som peger på, at den japanske økonomi - igen – oplever et stop i væksten. I midten af november offentliggjorte OECD sin økonomiske prognose for 30 lande, og udsigterne for Japan er ganske deprimerende. BNP-væksten ventes både i 2003 og 2004 at blive under 1 pct.

Økonomerne er samtidig enige om, at selv om den japanske regering får vedtaget alle nødvendige reformer for at løse landets strukturelle problemer, vil der gå mindst et år inden effekten vil kunne måles i landets vækst.


Lidt optimisme, tak

For investorer, som gerne vil komme før flokken, bør dog seriøst nu overveje, om ikke Takenaka og hans reformer får succes. Indtil nu har den japanske elite blokeret vejen for strukturell reformer, som de fleste økonomer har argumenteret for nødvendigheden af.

Men Takenaka kan meget vel være blevet en trendsætter, og historien viser, at blot et løft i optimismen kan løfte aktiekurserne.

Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars chefanalytiker i Stockholm.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser