Sundhedssektoren demonstrerede igen i oktober sin defensive natur som investeringsunivers. MSCI Sundhed vandt alene 5,4 pct. (målt i dollar), mens verdens aktier generelt steg 7,3 pct.
Hvis man ser på de store medicinalselskaber individuelt oplever man dog store forskelle. Eksempelvis vandt Merck 19 pct. i oktober, mens GlaxoSmithKline faldt 1 pct. Dette understreger at porteføljesammensætningen i afdelingerne i denne kategori er ekstremt vigtig.
Store forskelle
Oktober var en måned med kvartalsregnskaber. Her rapporterede amerikanske Johnson & Johnson en fremgang på 19 pct. i indtjeningen, mens Merck oplyste om en faldende indtjening. Begge dele var dog som ventet af analytikerne på Wall Street.
Bioteknologi-sektoren havde en god måned, da Nasdaqs biotekindeks steg 10 pct. For mange investorer nåede sektoren en attraktiv vurdering efter det store udsalg u juni og juli.
De store farma-selskaber står foran vanskelige tider, da de oplever udløbende patentbeskyttelse og begyndende kopi-konkurrence. På dette område var det derfor gode nyheder, at Astrazeneca for nyligt vandt en større sag mod flere kopiproducenter, mens danske Lundbeck for nylig gjorde det samme i Norge.
Et positivt element for sektoren er udnævnelsen af en ny chef for de amerikanske sundhedsmyndigheder, Food and Drug Administration (FDA), hvilket ventes at sætte tempoet op i godkendelsen af nye præparater.
Bedre i 2003
Den generelle opfattelse er, at næste år vil blive bedre for sundhedssektoren og de store medicinalselskaber. For det første fordi patentudløb vil tage en del af, og derfor kan selskaberne i mindre omfang se frem ny generisk konkurrence, mens den nuværende er indregnet i kurserne. Samtidig kan selskaberne se frem til at kunne markedsføre flere nye præparater, da processen for godkendelse i USA ventes at blive gjort lettere og hurtigere.
Fortsætter den økonomiske usikkerhed med at præge markedet bør den defensive del af sundhedssektoren også klare sig bedre end aktiemarkedet generelt. Går økonomien atter frem, er risikoen den, at mere vækstorienterede selskaber i eksempelvis TMT-sektoren vil være mere attraktive.
Endelig oplever flertallet af analytikere, at bioteknologi-selskaberne har en bedret indtjenings-gennemsigtighed. Det vil sige, at det nu er lettere at vurdere hvornår og hvor meget selskaberne kommer til at tjene. Samtidig er der endnu en positiv faktor eller to, som investeringsbanken JPMorganFleming beskriver det:
- Historisk har sektoren klaret sig bedst i andet halvår (…) og den næste runde af møder for klinisk vurdering af nye præparater (i USA, red) i de kommende få måneder bør hjælpe til at støtte tilliden til sektoren, hedder det i en analyse.
Denne kommentar er skrevet af Fernando Luque, der er Morningstars redeaktør i Spanien.