Efter tre kvartaler med relativt gode afkast for japanske aktieafdelinger har efteråret været deprimerende. MSCI Japan faldt i oktober (frem til den 29.) med 7 pct. målt i dollar, mens MSCI Verden i samme periode er steget med 6 pct.
Det var på overfladen gode nyheder, da økonomiminister Heizo Takenaka blev udpeget som chef for det såkaldte Financial Sevrice Agency (FAS) – eller det japanske banktilsyn - i slutningen af september. Han lovede nemlig at præsentere end bred vifte af tiltag, der skal restrukturere finanssektoren store mænge af uerholdelige lån (udlån som ikke betales af på), og som skal tvinge bankerne i Japan til mere fornuftig opførsel.
Frygter udvanding
Takenaka er dog omringet af fjender, hvis man skal tro på den seneste udgave af The Economist. Han møder nemlig modstand fra alle ender og kanter: Fra hans eget parti, det regerende LDP, fra koalitionspartnerne, fra oppositionspartierne, fra medarbejderne i FAS, fra finansministeriet og tilmed i nogen grad fra premierministerens kontor.
Således ser det her – bare fire uge efter udnævnelsen til chefkontrollant over bankerne – ud til, at Takenaka ikke vil få heldet med sig i sine bestræbelser. Hans hidtidige forslag blev afsporet af LDP-modstandere i sidste uge, og investorerne frygter nu at forslagene vil blive udvandet i den politiske vridemaskine. Endnu en gang synes den japanske regering at være ude af stand til at gennemføre reelle reformer.
Skal meget til
Så længe manglen på økonomiske reformer fortsætter, vil statistik, som viser et langsomt opsving i Japan, ikke være nok til at opmuntre aktiemarkedet. Med mere end et år på posten som premierministre har Junchiro Koizumi ikke kunnet indfriet sine løfter.
For at det ikke skulle være nok, så lægger de amerikanske krigstrusler mod Irak endnu et låg på stemningen, da en krig ville true Japans olieforsyning.
Der skal mere end bare et par enkelte gode regnskaber til for at vende stemningen i Japan – selv om det har været nok i Europa og USA i oktober. Det politiske dødvande eller hængeparti er dog sammen med svaghederne i det finansielle system en så effektiv stopklods, at det ser meget svært ud for Koizumis reformløfter og dermed en bedret aktiestemning.
Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars chefanalytiker i Sverige.