De latinamerikanske aktier havde det værst i september med et fald på 19 pct. målt i dollar på MSCI Latinamerika. Faldet var endnu mere dramatisk i tilfældet med det brasilianske marked, som mistede mere end 30 pct. I første halvdel af oktober har regionen samtidig stort set ikke fået gavn i det rally, som har præget verdens øvrige markeder.
De syv danske afdelinger, som investerer i sektoren, tabte heldigvis ikke så meget. Det blev i snit til et minus på 11 pct. to afdelinger havde endda plus i september.
Brasilien er enfant terrible
Årsagen til det store fald i september, som Brasilien måtte lide, og den manglende reaktion på oktober-rallyet, skal findes i den usikkerhed, der stadig er om landets fremtid i forbindelse med præsidentvalget. I første valgrunde vandt den i finanskredse meget upopulære, Lula da Silva fra Arbejderpartiet med 47 pct., men ikke med stor nok margin til at undgå en anden valgrunde. Den løber af stablen den 27. oktober.
Selv om der tilsyneladende ikke er tvivl om, at Lula vil vinde valget, er der stadig usikkerhed om, hvordan han vil løse landets problemer med den store gæld, og finansverden frygter radikale metoder.
Den brasilianske valuta, realen, har tabt mere end 20 pct. af sin styrke over for dollaren i årets første måneder, og i oktober er den blevet yderligere svækket. Netop derfor har landets centralbank i forsvar for realen været nødt til at hæve renten til 21 pct.
Brasilien havde den 17. oktober vundet beskedne 2,3 pct. – målt i dollar – siden månedens start, mens MSCI Verden i samme periode i oktober var steget med 6,7 pct.
Ikke valget, men gælden
Udsigterne for den latinamerikanske region er ikke ligefrem opmuntrende med det største land i problemer. Både IMF og FN venter et fald i det samlede bruttonationalprodukt for regionen på henholdsvis 0,5 og 1 pct.
Den kendte finansmand George Soros har også peget på, at problemet i Brasilien ikke handler om hvem, der vinder valget, men om hvordan man løfter den enorme gældsbyrde. Hans holdning er, at Brasilien vil blive tvunget til at genforhandle sin gæld uanset vinderen. Faktisk peger en stor del af analytikerkorpset på, at regionen nu er i en situation, der minder om 1980’ernes gældskrise.
Latinamerika er den mindst foretrukkede region i Morningstars European Fund Trends, og vil formentlig fortsat være den mest upopulære så længe usikkerheden består. For øjeblikket synes Asien og Østeuropa at være de mest attraktive af de nye markeder.
Denne kommentar er skrevet af Fernando Luque, som er Morningstar redaktør i Madrid i Spanien.