Terrorbombe ryster region

Bomben, som i weekenden dræbte mere end 180 mennesker og sårede over 300 på Bali, har tydeligt rystet regionen

Facebook Twitter LinkedIn

Terrorbomben mod det populære turiststed, Bali, i weekenden, dræbte 180 mennesker og sårede næsten dobbelt så mange. Men den vil efter alt at dømme formentlig også slå den vigtige turisme ihjel i Indonesien, og dermed forsinke et ventet økonomisk opsving og et opsving i udenlandske investeringer.

Frygt af den slags kunne også læses i kursudviklingen på aktiemarkedet i Jakarta, der faldt med 10,4 pct. om mandagen til det laveste i fire år. Fra et finansielt perspektiv, da Indonesien er et af de mindre markeder, er det dog den bredere regionale effekt, som er vigtig.

Det er formentlig for tidligt at sætte tal på effekten af bomben. Kenneth Rogoff, analysedirektør for IMF, blev citeret af AFP for holdninger i samme retning.

- Det er klart et hårdt slag for regionen, men hvor længe og hvor bredt effekten vil ramme, er umuligt at bedømme på dette tidspunkt, sagde Rogoff.

Selv før bomben havde regionen tabt de aktiegevinster, som var opnået tidligere i år. Sydkoreas aktier var faldet til det laveste i 10 måneder, Taiwan til en 11-måneders bund og Hongkong, der ligesom Japan lider under deflation, havde nået det laveste i fire år.

Strejken hos amerikanske havnearbejdere på den amerikanske vestkyst, startede frygt for den asiatiske eksport til USA, og det bidrog til de tidligere aktiefald. Afslutningen af den strejke er tydeligt en lettelse for handlerne i Asien.


Vækstfordele

Svagheden i det globale økonomiske opsving fortsætter med at være en bekymring. Asiatiske markeder vil eller formentlig drage relativt større (uforholdsmæssigt) nytte af et økonomisk opsving.

Fra et asiatisk synspunkt er et amerikansk angreb på Irak endnu en trussel mod eksporten, samtidig vil en højere oliepris, som synes et naturligt resultat af en væbnet konflikt i Mellemøsten, ramme de asiatiske producenter.

Oven i alle disse negative nyheder og bekymringer er der også hjemlige bekymringer. Økonomien i Singapore – en af regionens kraftcentre inden for handel og finans – skrumpede (negativ vækst) med 10,3 pct. i tredje kvartal. Flere analytikere frygter, at andre eksportafhængige økonomier som Hongkong og Taiwan også vil rapportere lignende ringe tal.

Den 11. oktober var alle regionens hovedmarkeder faldet substantielt siden årets start. Hongkongs Hang Seng havde mistet 21,6 pct., Koreas KOPSI var droppet 15,3 pct. og Taiwans TWE, som er meget tungt vægtet i teknologiaktier, var nede med 28,7 pct. Alle disse indeks er de enkelte landes pendant til det danske KFX-indeks.

På den positive side har Pakistan, som drager nytte af stor amerikansk støtte siden krigen i Afghanistan, vundet 60,5 pct. siden årsskiftet. Sri Lanka er også en af vinderne med en fremgang på 33,1 pct.

For de danske afdelinger, som investerer i Asiens, vedkommende har året da også budt på nedtur. I Morningstar Kategorien™ ”Asien ex. Japan – Aktier” har de 12 afdelinger i snit mistet 16,2 pct., mens de tre afdelinger i kategorien ”Asien – Aktier” ligger nede med 18,9 pct. Begge tal beregnet for udgangen af september.

I oktober (frem til den 16.) er seks ud af ni markeder i Asien faldet – eksklusiv Japan – men det overordnede indeks MSCI Fjernøsten har alligevel kun tabt 0,55 pct. på grund af den tunge vægt af blandt andet Taiwan, som er gået frem.

Denne artikel er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser