Fremgang i nye markeder

Der er mange gode grunde til at investere i afdelinger i de nye markeder. Og grundene er blevet flere de senere år. Risikoen er dog stadig meget stor

Sten Blindkilde, 07/10/2002
Facebook Twitter LinkedIn

For mange private investorer signalerer begrebet ”Emerging Markets” - eller ”nye markeder” på dansk volatilitet - høj risiko, finansielle kriser og nogle gange store muligheder.

Dette er naturligvis alt sammen sandt om aktierne fra de nye markeder, der tæller regionerne i Latinamerika, Asien og Central- og Østeuropa, men det plejede at passe meget bedre for få år siden. I dag har flere og flere nye markeds-lande gennemgået en stabilisering, gennemført finansielle reformer og betingelserne bliver stadig bedre.

Selskaberne på disse markeder har også selv gjort en indsats for at virke mere attraktive hos investorerne, påpegede Chris Alderson, der er chef for Emerging Markets Equity (nye markeder aktier) hos T. Rowe Price i London, på et seminar i København i sidste uge.

Man behøver ikke se særligt langt tilbage i tiden for at finde finansielle kriser og uro i de nye markeder, som ellers gennem de sidste 15 til 20 år har åbnet sig op for vestlige investorer. Bare se på Latinamerika gennem det seneste år. Argentina led statsbankerot, Brasiliens valuta, realen, kom under stort pres, og smitten ramte også mindre lande som Uruguay. De asiatiske tigre havde deres problemer i 1997 og 1998, mens Rusland ligeledes i 1998 indførte et betalingsstop på sin udlandsgæld, hvilket førte til et stort pres på den russiske rubel.


Bliver bedre

Forholdene er dog ved at blive bedre. Især hvis man sammenligner de nye markeder med de problemer erhvervslivet i USA har lidt det seneste års tid med skandaler og situationen med dårlige lån i den finansielle sektor i Japan.

- Mens USA har sine problemer med corporate governance, går det fremad med selskaberne i de nye markeder. Oftere følger de internationale regnskabsstandarder, de tækkes investorerne ved at reducere gælden, og derved styrke balancerne, og køber aktier tilbage fra den frie pengestrøm, sagde Alderson, der styrer flere investeringsafdelinger under T. Rowe Price.

Han sammenlignede også gældsreduktionen i Asien generelt med problemerne i det ellers udviklede Japan. Gæld i forhold til egenkapital i selskaberne nåede sin top med næsten 120 pct. i Asien i 1997, da krisen i Tiger-økonomierne startede, og i dag er niveauet på 50 pct. og faldende. Den samme tendens har kunnet måles i både Latinamerika og Østeuropa.

På den anden side findes de dårlige lån, lån som ikke afdrages på (non-performing loans) i Japan, som anslås at modsvare mere end 25 pct. af landets bruttonationalprodukt, og på den politiske side er man endnu langt fra at komme frem til en løsning.

- De erhvervsmæssige restruktureringer i Asien vil øge indtjeningen og efterspørgslen på kapital. Japan burde tage notater, sagde Chris Alderson.


Kommer i form

De amerikanske selskaber har det seneste års tid været plaget af store skandaler – de såkaldte corporate governance skandaler. Alderson bemærkede til sammenligning, at alle russiske selskaber har indført regler for corporate governance – altså regler for god ledelses skik i selskaberne.

Oven i det kan de nye markeder fremvise verdensførende selskaber i mange sektorer – og det er selskaber til endnu attraktive kurser. Eksempler på det er Samsung Electronics, Teva Pharmaceuticals, TSMC og Check Point Software – for bare at nævne nogle.

Sydkoreanske Samsung er verdens største producent af hukommelseschips til computere og gør også store markedsvindinger på området for mobiltelefoner. Teva i Israel er leder inden for generisk produktion af lægemidler. Check Point Software, ligeledes i Israel, leder sin industri inden for Internet sikkerhedssoftware, mens TSMC i Taiwan er verdens største producent a halvledere.

- Og hvis man ser på oliesektoren, finder man tocifrede vækstrater i produktionen med etcifrede kurs/indtjenings- og pengestrøms-nøgletal i nye markeder. Petrobas i Brasilien og Yukos i Rusland tilbyder begge attraktive vurderinger trods stærk vækst og høje udbytter.


Stadig høj risiko

Forbedringerne i de nye markeder har gjort selskaberne mere attraktive, men risikoen er stadig ganske høj. Det understreger fortidens kursudviklinger såvel som kriserne i Latinamerika det seneste år.

- De nye markeder har gjort det bedre end MSCI Verden over de seneste fem år såvel som de seneste 15 år, men jeg vil stadig anbefale investorer at blot have 5 pct. af porteføljen i de nye markeder og rebalancere til det udgangspunkt, hvis man har haft et godt år i nye markeder.

Over de seneste 14½ år, ved udgangen af juni, har de nye markeder (målt på MSCI Nye Markeder Fri) givet et annualiseret afkast på 11,05 pct., mens risikoen i form af volatiliteten (standardafvigelsen) har været på 23,89 pct. Over de seneste 8½ år har det annualiserede afkast været på minus 3,99 pct., mens standardafvigelsen og dermed risikoen er steget til 24,1 pct. Dette kan sammenlignes med et annualiseret afkast på 36,44 pct. i de første seks af de 14½ år.

I den lange periode har MSCI Nye Markeder Fri givet så store årlige afkast som 75 pct. i 1993 og oplevet så kraftige fald som på 30 pct. i 1999. Dette understreger behovet for Aldersons forsigtige holdning.

På kort sigt har de nye markeder dog også vist bedre afkast end de udviklede. Målt i dollar har MSCI Nye Markeder Fri tabt 11,7 pct. fra starten af 2001 og frem til udgangen af juli 2002. I samme periode har S&P 500 indekset tabt 31 pct., mens de udviklede markeder uden for USA (MSCI EAFE) har tabt 32,2 pct.


Attraktive vurderinger

1990’erne havde sine op- og nedture for de nye markeder, men på bundlinien, da det hele var overstået, så har vurderingerne af selskaberne stort set ikke ændret sig siden 1989.

Målt på kurserne er selskabernes indtjening (P/E eller price/earnings) vurderet på samme niveau som dengang på omkring 11,9 gange for MSCI Nye Markeder Fri. MSCI Verden kan på samme måling – kursen - vise en fremgang på cirka 30 pct. til 21,4 gange indtjeningen sammenlignet med cirka 16 gange i 1989.

- Afkastet på aktiekapitalen er også blevet forbedret med cirka en tredjedel siden 1994 i forhold til resten af verden, mens aktiekurserne er blevet 40 pct. lavere i de nye markeder i forhold til de globale aktier, sagde chefen for nye markeder hos T. Rowe Price.


Hverken Kina eller Sydafrika

Chris Alderson overvægter de nye markeder i Europa i sin portefølje. Den nuværende vægt i denne region er på 16,1 pct. sammenlignet med 8 pct. i benchmark-indekset, MSCI Nye Markeder Fri. Den politiske krise i Mellemøsten og truslen om krig i Irak har betydet en undervægt af Mellemøsten og Afrika. Alderson holder sig også borte fra Sydafrika på grund af landets høje kriminalitetsrater og andre destabiliserende faktorer.

En mindre overvægt kan findes i Latinamerika. Især Mexico har tiltrukket sig ekstra kapital fra T. Rowe Price, mens Brasilien ganske naturligt oven på kriserne, er blevet undervægtet. Asien er en anelse undervægtet i porteføljen i T. Rowe Price Emerging Market Stock Fund. Især manglen på en eneste investering i Kina stikker ud.

- Kina er et interessant land med god og stærk vækst, men der er ganske enkelt ingen interessante og gode selskaber at investere i lige nu, kommenterede chefporteføljeforvalteren.

Indtil nu i år har de nye markeder klaret sig skidt med et negativt afkast på 14,2 pct. (den 26. september). Relativt er det dog ganske fornuftigt, da MSCI Verden u samme periode har smidt 23,7 pct.

- De nye markeder vil også klare sig bedre, når den globale økonomi atter kommer i vækst, sluttede Alderson.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser