Vi er i øjeblikket ved at undersøge nogle problemer, der påvirker adgangen til nogle artikler og sider på vores hjemmeside. Vi undskylder for ulejligheden og arbejder på at løse problemet så hurtigt som muligt.

Det værste ikke forbi

Selv om IMF har vist sin støtte til brasiliansk økonomi ved at annoncere et nyt lån på 30 mia. dollar til landet over de kommende 15 måneder, er problematikken omkring investorernes tabte tillid ikke løst

Fernando Luque 16/09/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Den latinamerikanske region har præsteret glimrende afkast den senere tid. I august registrerede MSCI Latinamerika en fremgang på 9,1 pct. – målt i dollar – mens udviklingen dog er fladet lidt ud siden hen (12. september) med et mindre fald på 0,83 pct. For hele året er indekset for regionen faldet med 23,7 pct., mens lokale investorer har haft det sjovere, da det i lokal valuta blot har mistet 5,19 pct.

Fremgangen i august skal sammenlignes med en mere moderat tid for samtlige nye markeder, som blot vandt 1,4 pct., mens Brasilien til sammenligning steg hele 22,76 pct. (MSCI Brasilien).

De danske afdelinger, som investerer i Latinamerika har dog ikke kunnet skabe samme fremgang i august. Positive afkast var der dog, men ikke så meget som 9,1 pct. Afdelingerne gik i snit 5 pct. frem, mens de på årsbasis har tabt mere end indekset.

Afkastene i Morningstar Kategori™ 'Latinamerika - Aktier'
Afdeling 1 måned 3 måneder 6 måneder År-til-dato Et års afkast
BankInvest Latinamerika 6,1% -22,5% -28,1% -23,5% -17,0%
BankInvest Pension Latinamerika (PAL) 6,0% - - - -
Jyske Invest Latinamerikanske Aktier 5,4% -24,0% -33,0% -29,1% -23,7%
Sydinvest Latinamerika 4,5% -22,0% -28,9% -23,1% -18,5%
Danske Invest Latinamerika 3,9% -25,1% -33,1% -28,8% -22,0%
Danske Invest Engros Latinamerika 3,8% -23,9% -31,4% -27,6% -23,6%
Latinamerika - Aktier 5,0% -23,5% -30,9% -26,4% -20,9%

Årsagen til den store brasilianske fremgang var løftet om lån fra IMF på 30 mia. dollar og tilsagnet fra de største udenlandske banker om ikke at trække penge ud af landet. En enkelt bank, den italienske IntesaBCI, har dog annonceret, at den er på vej ud af regionen.


Manglende tillid

Problemet i regionen er dog ikke kun likviditeten, men måske i højere grad investorernes manglende tillid. IMF har selv i sin seneste Global Financial Stability-rapport udtrykt bekymring for, at den brasilianske krise vil ramme hele regionen, på grund af investorernes aversion over for landet. Investorernes nuværende modstand over for Brasilien skyldes samtidig udsigten til en venstreorienteret sejr ved kandidaten Luiz Inacio Lula da Silva, som fører i meningsmålingerne, ved det kommende præsidentvalg i Brasilien.

IMF går endda så langt i sin rapport som til at frygte en smitte-effekt over for ellers stabile Mexico og tilmed de nye markeder som helhed.

Intet nyt fra Argentina, burde overskriften lyde. Landet lider ikke blot under en alvorlig recession, men også af politisk handlingslammelse. Derfor har landet heller ikke opnået en låneaftale med IMF.

Økonomerne spår dog om en økonomisk vækst på 1 pct. i 2003, mens inflationen ventes at blive på 50 pct. Det er ikke ligefrem imponerende tal, lidt skræmmende faktisk, men dækker reelt over enorm fremgang i forhold til i år. IMF venter således en negativ vækst på 15 pct. i år, og det nuværende inflationsniveau er på 40 pct. Får økonomerne ret, vil det betyde enden på fire års recession.

En anden positiv ting er, at landet har meddelt, at bankerne i næste måned igen vil åbne op for, argentinernes konti. For at stoppe et stormløb på reserverne indførte man tidligere i år en spring af alle konti.


Negativ stemning

Almindelig fornuft vil fortælle de fleste investorer, at det er uforsigtigt at investere i Latinamerika for øjeblikket – især da det brasilianske valg er lige rundt om hjørnet (den 6. oktober). Latinamerika konkurrerer samtidig om investorernes penge med andre nye markeder, og i den konkurrence synes Asien at vinde.

Både porteføljemanagere og investorer har tilsyneladende ganske lidt tiltro til regionen. En opgørelse foretaget af Morningstar viser da også, at de globale afdelinger i Danmark klart undervægter regionen i forhold til MSCI Verdens vægtning.

MSCI Verden har 1,1 pct. af sin vægt i Latinamerika. De Globale Large Cap-afdelinger i Danmark har 0 pct. i regionen, mens de globale Mid/small Cap-afdelinger har præcis 1,1 pct. Til gengæld har Central- og Østeuropa fået en klar overvægt, og det er da også aktiemarkederne derovre, som har klaret sig bedst de seneste års tid.

Investeringer fordelt på regioner
Region Globale Mid/Small Cap - Aktier Globale Large Cap - Aktier MSCI Verden Fri - vægt
Nordamerika 22,9% 45,6% 55,7%
Vesteuropa - eurolande 28,1% 16,8% 14,1%
Storbritannien 8,9% 11,1% 9,7%
Japan 13,3% 9,2% 8,7%
Vesteuropa - ikke-eurolande 20,9% 11,2% 4,4%
Asien - de 4 tigre 2,0% 3,2% 2,7%
Australasien 0,6% 0,6% 1,5%
Central- og Sydamerika 0,0% 1,1% 1,1%
Asien - emerging (ex 4 Tigre) 0,0% 0,2% 1,0%
Mellemøsten/Afrika 0,0% 0,7% 0,7%
Østeuropa - emerging 3,1% 0,6% 0,4%

Ifølge Morningstars seneste European Fund Trends er regionen også den mindst foretrukkede af alle med 48 pct. af de europæiske foreninger, der peger på det som det dårligste marked de næste 12 måneder.

Det er dog værd at huske, at eksperterne ikke altid har ret i sine forudsigelser, og man oplever ofte, at et hurtigt stemningsskifte gavner ellers upopulære markeder.

Denne kommentar er skrevet af Fernando Luque, der er Morningstars redaktør i Spanien.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser