Halvmørke i sundhed

Et mindre fald i august betød en opbremsning i de store negative afkast i 'Sundhed - Aktier'. Fremtiden er dog endnu mudret

Fernando Luque 12/09/2002
Facebook Twitter LinkedIn

De europæiske investeringsforeninger ser ikke positivt på sundhedssektoren, fremgik det af Morningstars seneste European Fund Trends. Og der er da også gode grunde til at have en tvivlende eller endda pessimistisk holdning til medicinal- og biotekselskaberne.

Stærk generisk konkurrence fra kopimedicin, rammer de store farmaselskaber på bundlinien, det er blevet sværere for selskaberne at få godkendt nye produkter, og samtidig fokuserer politikerne mere og mere på at nedbringe sundhedsudgifterne til medicin.

Ikke desto mindre er der positive faktorer i sektoren, der er værd at have i baghovedet. Faktorer, der kan påvirke positivt både på kort og lang sigt, selvom afdelingerne i ’Sundhed – Aktier’ har måttet lide meget den senere tid. Det vidner afkastene om. Afdelingerne har i snit mistet 34,1 pct. på et år, på et halvt år 30,9 pct., og i august fik de et minus på 1,9 pct.


Kopiernes konkurrence

Analytikerne peger på, at industrien eller sektoren vil opleve sin værste år-til-år indtjening i ti år i dette kvartal. Et godt eksempel på dette er Merck, en af de rigtig store spillere, som senest har meddelt, at selskabets indtjening er faldet 4 pct. på grund af den generiske konkurrence fra kopiprodukter.

Generisk konkurrence er dog ikke det eneste problem i sundheds-sektoren og for afdelingerne, der investerer i Morningstar Kategorien™ ’Sundhed – Aktier’. Medicinalselskaberne oplever højere krav fra myndighederne i forbindelse med godkendelse af nye præparater. Et eksempel på dette er i USA, hvor sundhedsstyrelsen, Food and Drug Administration (FDA), blot har godkendt syv præparater i 2002. Dette er meget lidt, hvis farmaselskaberne skal fastholde indtægtsniveauet i fremtiden.


Det offentlige vil spare

Endnu en stor bekymring er det politiske slagsmål, der pågår, for at sænke udgifterne til sundhedsvæsenet. Især i USA foregår en ophedet debat, og USA er verdens vigtigste marked for selskaberne i denne sektor.

Flere og flere stater i USA søger nemlig at nedbringe udgifterne til medicinering i de såkaldte Medicaid programmer til de fattige. Dette sker ved at presse prisen på medicinen ned hos medicinalselskaberne, hvis de vil indgå i Medicaid programmerne, som ellers garanterer høj omsætning og salg.

Får staterne held med dette, vil det ganske naturligt presse selskabernes indtjeningsmarginer ned, og gør medicinalselskaberne modstand, risikerer de, at myndighederne i stedet godkender kopimedicin eller parallelimporterede produkter til deres programmer.


Ældre befolkning og konsolidering

Det vil dog være fejlagtigt ikke at inddrage de positive elementer og tendenser i overvejelserne omkring Morningstar Kategorien™ ’Sundhed – Aktier’ og det univers, de 11 afdelinger investerer i. På lang sigt er den demografiske faktor absolut den vigtigste. En voksende befolkning, der bliver ældre og ældre, har behov for mere medicin og flere præparater.

På kortere sigt har sundhedsselskaberne en relativ fordel til andre sektorer på grund af den svage dollar, da en meget stor del af salget, 30 til 40 pct., sker i andre lande end USA. En tredje positiv faktor er konsolideringsspekulationerne, der er taget til i branchen, siden Pfizer overtog Pharmacia for kort tid siden.

Senest sendte rygter om en fusion mellem to schweiziske selskaber, Roche og Novartis, selskabernes aktier op, men Novartis har siden manet rygterne i jorden. Ikke desto mindre er de store spillere nødt til at reagere på Pfizer-Pharmacia sammenlægningen. Ganske enkelt for at kunne konkurrere.

Samlet set, i den triste atmosfære, har sundhed ikke præsteret så ringe afkast igen i august, hvis man sammenligner med resten af markedet. I august tabte MSCI Sundhed 0,05 pct., sammenlignet med et marginalt plus på MSCI Verden. De 11 danske afdelinger i kategorien har dog med et minus på 1,9 pct. i snit klaret sig ringere end sektoren som helhed og end de globale aktier.

Afkast i Morningstar Kategori™ 'Sundhed - Aktier' - sorteret på august
Afdeling August Juni til august Marts til august Januar til august August til august Afkast 2001
Danske Invest Sundhed 0,2% -14,8% - - - -
BankInvest Pension Health Care (PAL) 0,1% -11,5% -23,1% -27,1% - -
BankInvest Health Care -0,3% -13,3% -25,6% -29,2% -28,3% -12,5%
Nordea Invest HealthCare -0,6% -15,7% -27,7% -30,8% -28,3% -12,1%
BG Invest Health Care -0,7% -15,6% -26,6% -25,9% -22,0% -10,0%
EGNS-INVEST Global Biotek & Medicin -1,5% -18,2% -34,5% -38,1% -33,8% -20,6%
Gudme Raaschou Invest Health Care -1,7% -16,4% -29,3% -34,1% -35,0% -11,3%
Jyske Invest BiotechMedicinal Aktier -2,2% -16,8% -31,5% -37,0% -32,5% -14,5%
BankInvest Pension Bioteknologi (PAL) -3,6% -17,1% -33,4% -45,2% - -
BankInvest Bioteknologi -3,9% -19,7% -36,4% -47,8% -46,0% -21,8%
Danske Invest Bioteknologi -6,3% -19,5% -40,9% -50,3% -46,5% -26,6%
Sundhed - Aktier - gennemsnit -1,9% -16,2% -30,9% -36,6% -34,1% -16,2%

Blandet nyt fra biotek

På bioteksiden i sektoren har der været positive nyheder vedrørende kliniske forsøg med nye præparater fra selskaber som Gilead og Amgen, der er verdens største biotekselskab.

Til gengæld har der været negativt nyt fra AstraZeneca omkring dets cancer-præparat, og det har skubbet indekset nedad.

Nasdaqs biotekindeks mistede således 5 pct. i august.

Denne kommentar er skrevet af Fernando Luque, der er Morningstars chefanalytiker i Spanien.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser