Mere bund i TMT

TMT-aktierne har den seneste måned atter tabt terræn, men relativt set var faldende ikke så store igen

Facebook Twitter LinkedIn

Ganske vist har MSCI-indeksene, som dækker TMT-sektoren (Tech, Media og Telekom) tabt terræn i august, men det har en række andre sektorer også. Derfor har kategorien ’Tech Media Tele – Aktier’ relativt set ikke klaret sig så dårligt endda.

Et andet eksempel på det er, at set henover en måned (august) har afdelingerne i denne Morningstar Kategori™, 1279 af slagsen, præsteret et gennemsnitligt afkast på minus 2,4 pct., mens afdelingerne i eksempelvis ’Danmark – Aktier’ i snit præsterede 0,8 pct. i plus, og ’ Globale Large Cap – Aktier’ mistede 0,8 pct.

Afkastene i TMT svingede fra et rundt nul hos BankInvest Pension Telemedia (PAL) til et minus på 6,4 pct. hos Alm. Brand Invest IT Aktier.


Ikke kun TMT

Dårlige nyheder, dårlige regnskabstal og kedelige vækstrapporter bar fortsat brænde til bålet i TMT-sektoren gennem august. Kirch kollapsede, Qwest efterforskes, Vivendi Universal afslørede nye problemer og fik ny ledelse, Deutsche Telekoms krise fortsætter… og senest har Nokia atter måttet sænke forventningerne til salget med mellem 200 og 500 mio. euro til niveauet 7,1 til 7,4 mia. euro. for tredje kvartal.

Det er dog værd at bemærke, at fænomenet ’dårligt nyt’ ikke er isoleret til denne kategori alene. Alle sektorer har haft deres problemer, og MSCI’s sektorindeks har da også over en kam lidt i august.

Gennem august og frem til den 9. september har MSCI IT tabt 2,16 pct. og MSCI Telekom 4,54 pct. – begge målt i dollar. Men også MSCI Energi led med et minus på 3,70 pct., og MSCI Finans tabte 3,17 pct.


Få investeringer

Hvad angår TMT, står det på bundlinien klart, at selv de selskaber, som kan vise gode balancer og resultater, der stadig er i plus, har en svær tid. Det skyldes, at den økonomiske vækst har sat en effektiv stopper for væksten i erhvervslivets nyinvesteringer i IT.

De store konsulenter og markeds-researchere har også den holdning og lover i rapport efter rapport forsat lav vækst i IT-investeringerne… og uden den store vækst i efterspørgsel og omsætning og dernæst i indtjeningen, vil kurserne på teknologi-virksomhederne fortsat stagnere.

En af de mest anerkendte konsulenter på området er formentlig Gartner Group. Her venter man en vækst i på 3 til 4 pct. i år, mens man ser frem til en vækst omkring 7 pct. de kommende to år. Det er da ganske pænt ville man sige, men ganske langt fra de magiske ”minimum 15 pct.” vækst, som teknologiselskaberne op gennem 90’erne elskede at love – og ofte overgik flere gange.

En anden konsulent er Forrester Research, som har dissekeret markedet og spået en fremgang i IT-investeringerne på 2 pct. i år, men at væksten vil nå op på 10 pct. i 2004, og endelig er der Aberdeen Group, som ser en vækst de kommende år i niveauet mellem 5 og 6 pct.

Opbremsning i økonomien er selvfølgelig årsagen til den manglende investeringslyst blandt de almindelige selskaber i nye computere, servere, hukommelse og alt det andet, som ellers kunne betyde mere effektive arbejdsprocesser. Gartner Group har dog også peget på endnu en grund. Virksomhederne har nemlig centraliseret IT-investeringerne. Omkring 60 pct. af alle selskaber i USA har gjort dette mod omkring 17 pct. ved indgangen til 2001, og det har betydet mere kontrol med budgetterne.


Lysning for telekom

Tele-selskaberne har længe været under pres. Først stagnerede væksten og flere diskuterede, om selskaberne stadig kunne klassificeres som vækstselskaber og derved gøre sig fortjent til høje kurser.

Dernæst kom de mange UMTS-investeringer; investeringer i tredjegenerations telefoni. Alene rettighederne til de licenser, som de europæiske stater udbød, var i astronomiske prislejer. Det gældsatte mange af selskaberne, med TDC i Danmark som en af de pænere undtagelser med en stærk balance. Oven i kom investeringerne i udbygningen af de nye netværk.

De faldende kurser betød også afskrivninger i stor stil, hvilket satte sig igennem på resultatopgørelserne.

Lysere tider går dog branchen i møde for tiden. De tunge UMTS-investeringer behøver ikke fortsætte, for EU-Kommissionen overvejer i disse dage at opgive kravet om, at teleoperatørerne ikke må dele de nye netværk. Sker det bliver der mange penge at spare, da selskaberne kan dele omkostningerne.

Det kan være med til at lette kurspresset på de store teleselskaber.


Fokuserede porteføljer

Øjeblikket for et globalt iscenesat comeback til TMT-sektoren er endnu ikke kommet. Der er stadig udsigt til en skidt eller halvkedelig nyhedsstrøm fra sektoren, som endnu må døje med den haltende amerikanske økonomi.

Investorer vil dog begynde at se individuelle aktier rive sig fri af sumpen, og det vil især gavne investeringsafdelinger med en meget fokuseret portefølje og strategi. Afdelinger, som har muligheden for at identificere og købe op i de selskaber, der i første omgang formentlig skal findes i software-segmentet eller inden for computer services.

Denne kommentar er skrevet af Frédéric Lorenzini, der er redaktør for Morningstar i Paris.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser