Gennem august har børsen i Stockholm fortsat udvist stor volatilitet med store udsving. Siden bundnoteringen den 24. juli er trenden på det svenske marked dog opadgående, og det svenske totalindeks, Generalindexet, har siden den dag og frem til torsdag i denne uge vundet 8 pct.
De seneste år har et tydeligt mønster på det svenske aktiemarked været, at Nasdaq har haft en afgørende indflydelse på udviklingen. Den seneste måned har børsen i Stockholm dog klaret sig bedre, især fordi bankaktierne er gået godt frem. Så længe børserne i New York fortsat viser store svingninger, vil det svenske marked også, og dermed vil det ramme afdelingerne i Morningstar Kategorien™ ’Norden – Aktier’.
Nær bunden
Affärsvärlden Generalindex, som totalindekset i Stockholm kaldes, er nu tilbage på niveauet fra foråret 1997. Gennem de seneste fem år har de svenske børsnoterede selskaber dog skabt god indtjening og styrket balancerne i regnskaberne, hvilket taler for, at de svenske aktier i dag på lang sigt er billige. Forskellen til 1997 er dog den, at den globale økonomi dengang var i en højkonjunktur og selskabernes indtjening dermed nær toppen; nu er de nær bunden.
Med facit i hånden kan man selvfølgelig også hævde, at mange selskabers aktier dengang var overvurderede. I dag er prissætningerne dog lavere. Ifølge avisen Affärsvärlden handles de svenske selskaber i snit til 15 gange den ventede indtjening næste år. Tager man hensyn til de lave renter, betyder det, at børsens selskaber er undervurderede – et rimeligt P/E-tal (kurs/indtjening) er snarere 20.
Derfor tyder meget på, at årets laveste niveau på Stockholm Fondbörs nu er passeret, og at det svenske marked tilbyder en god købsmulighed.
Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars chefanalytiker i Stockholm.